Er is de afgelopen dagen heel wat commotie ontstaan rond het ‘schrappen van een flauwvallend meisje’ op de stickertekening van het Rode Kruis. Zowel de Kiekeboes-tekenaar Merho, als Rode Kruis-Vlaanderen en Standaard Uitgeverij schrokken van de commotie die deze berichtgeving te weeg heeft gebracht.

aankoniging stickeractie RKV

“Het laatste dat bij me opkomt is om het Rode Kruis homofobie te verwijten. Dat is compleet van de pot gerukt.”, zegt de Kiekeboestekenaar. “De bewuste schets was het allereerste ruw ontwerp voor de sticker. Maar zoals steeds bij dit soort opdrachten is het normaal dat er gaandeweg nog zaken worden toegevoegd of weggelaten in functie van het opzet. Het eindresultaat zag er dan ook voor een stuk anders uit. En daardoor sneuvelde onder andere het meisje. Net zoals er in de strip soms dingen geschrapt worden voor het ritme van het verhaal. Mijn fans houden van een blik in de keuken. En zoals ik wel eens meer doe, toon ik nadien schetsen in verschillende stadia. Maar ik ben oprecht geschrokken dat dit zo’n tsunami in een glas water zou veroorzaken. Dat was zeker niet mijn bedoeling.”

Rode Kruis-Vlaanderen benadrukt: “we zijn voor diversiteit en staan achter rechten voor holebi’s en transgenders. Wij incorporeren gelijkheid in al zijn vormen en gedaantes dagelijks in àl onze activiteiten. Gelijkheid is één van onze 7 basisprincipes, en daar gaan wij niet licht over. Het is daarom extra pijnlijk dat uitgerekend onze organisatie discriminatie wordt verweten.”

Vorige week werd het goede nieuws gedeeld dat de stickeractie dit jaar alle records brak. De vrijwilligers slaagden erin om in een mum van tijd niet minder dan 650.000 stickers te verkopen. De figuren op de sticker, De Kiekeboes, vallen bij heel wat Vlamingen dus duidelijk in de smaak.

Lees méér van Standaard Uitgeverij