Afgelopen zaterdag waren Anousha Nzume en Matthijs de Ridder te gast bij het Radio 1-programma Interne Keuken. Tijdens het eten door stelden Koen Fillet en Sven Speybrouck hen enkele vragen over hun nieuwe boeken.

Met haar boek Hallo witte mensen helpt de Nederlandse Nzume witte mensen om te gaan met hun witte fragiliteit tussen de steeds mondiger wordende niet-witte mensen. Tegelijkertijd helpt ze niet-witte mensen hoe om te gaan met de defensieve houding van witte mensen als hen gewezen wordt op hun privilege. Dit alles schrijft ze met veel liefde, compassie en geduld.

Anousha Nzume: “In dit boek wil ik graag uitleggen hoe je als wit persoon je privilege kunt erkennen en hoe je door dat te begrijpen hopelijk ook racisme in de samenleving kunt inzien en aanvechten.”

Matthijs de Ridder gooit het met De eeuw van Charlie Chaplin over een andere boeg en geeft een frisse inkijk in het leven en werk van een van de beroemdste artiesten ter wereld. Op meeslepende wijze vertelt hij het verhaal van een tijdperk vol slapstick en drama.

Interviewer Gustaaf Peek: “Het lijkt wel of iedereen op hem zat te wachten.”
Matthijs de Ridder: “Ja, mensen waren op zoek naar een andere manier om het leven te beleven.”

Bij Interne Keuken vertelden beide auteurs meer over hun boeken in een ontspannen sfeer. Het volledige interview kan je hier beluisteren.

 

Lees méér van Standaard Uitgeverij