Ramsey Nasr

Ramsey Nasr

Ramsey Nasr

Ramsey Nasr (1974) is acteur, dichter/schrijver en regisseur. In 1995 maakte hij grote indruk met de door hemzelf geschreven en gespeelde monoloog De doorspeler, waarmee hij afstudeerde aan de Studio Herman Teirlinck te Antwerpen. Deze monoloog leverde hem de Philip Morris Scholarship Award op. In 2000 debuteerde hij als dichter met de bundel 27 gedichten & Geen lied, die werd genomineerd voor zowel de C. Buddingh’-prijs als de H.C. Pernath-prijs. Tijdens de Boekenweek 2001 debuteerde hij als prozaschrijver met de novelle Kapitein Zeiksnor & De Twee Culturen. Ook kreeg hij voor zijn tweede monoloog Geen lied de Mary Dresselhuysprijs en de Taalunie Toneelschrijfprijs en werd hij genomineerd voor de Louis d’Or, de belangrijkste toneelprijs van Nederland. Hij verzorgde de Vincent van Gogh-lezing 2000, getiteld De mythe en Orpheus: van sjamaan tot wetenschapper.

In het voorjaar van 2004 verscheen zijn veelgeprezen tweede dichtbundel, Onhandig bloesemend, die meerdere malen werd herdrukt en bekroond met de H.C. Pernathprijs. In 2006 verscheen Onze-lieve-vrouwe-zeppelin, een bundeling van de gedichten die Nasr schreef voor zijn stadsdichterschap van Antwerpen, en tegelijkertijd de essaybundel Van de vijand en de muzikant. Een grote verzamelbundel verscheen in 2009 onder de titel Tussen lelie en waterstofbom.

Voor CANVAS maakte Nasr reisreportages naar Tanzania (in 2008) en Myanmar (in 2010), waarvan hij in twee reisdagboeken verslag deed: Homo safaricus (2008) en In de gouden buik van Boeddha (2010). In 2010 verschenen bloemlezingen van Nasrs poëzie in het Georgisch en in het Engels. Als auteur trad hij op tijdens vele festivals in binnen- en buitenland waaronder De Wintertuin, Crossing Border, De Nachten, Saint-Amour, Het Andere Boek, ZuiderZinnen, De Nacht van de Poëzie en Poetry International.

Op 28 januari 2009 werd Ramsey Nasr voor een periode van vier jaar benoemd tot de nieuwe Dichter des Vaderlands. Hij treedt hiermee in de voetsporen van Gerrit Komrij en Driek van Wissen. In het najaar van 2011 verscheen Mijn nieuwe vaderland. Gedichten van crisis en angst, een bundel met de maatschappelijk geëngageerde gedichten die Nasr tot dat moment in zijn functie van Dichter des Vaderlands schreef, aangevuld met enkele polemische teksten. Voor deze bundel ontving hij op 10 mei 2012 de E. du Perronprijs 2011.

Lees méér van Standaard Uitgeverij