Anntje Peeters is al zo’n twintig jaar gepassioneerd door kruiden, gezonde voeding en natuurlijke schoonheid. Ze heeft een eigen website en geeft cursussen en workshops. Ze schreef twee boeken over het onderwerp, Puur natuurlijk vrouw en SuperBUIKgevoel.

Vorig jaar schreef ze wekelijks een column in Primo Magazine waarin ze tips gaf over het gebruik van de kruiden van het seizoen. De komende weken zullen wij een aantal van deze columns met jullie delen. Vandaag: moerasspirea.

Moerasspirea

De verrukkelijke geur van moerasspirea kan je op dit moment opsnuiven op alle plaatsen waar het goed vochtig is. Het is een prachtig kruid met een sterk onstekingswerende en pijnstillende werking. Dat komt doordat het kruid salicylverbindingen bevat, die in je lichaam de werking van een ‘natuurlijke aspirine’ uitoefenen. De naam van het aspirientje is dan ook ontleend aan de oorspronkelijke botanische naam van moerasspirea (Spiraea ulmaria).

Aangezien het salicylzuur in het kruid vergezeld wordt van andere kruidenstoffen die bijwerkingen neutraliseren, zal je van moerasspirea niet dezelfde bijwerkingen krijgen als van een aspirientje, zoals een vervelend gevoel in je  maag. Integendeel: moerasspirea blinkt uit als remedie bij maagklachten en verteringsproblemen. Het is een superdeluxe kruid als je vaak last hebt van vervelende maagoprispingen en zelfs bij maagwandontstekingen heeft het al zijn werkzaamheid bewezen. Moerasspirea staat ook bekend als ‘bloedzuiverend‘ kruid, wat wil zeggen dat het al de organen die instaan voor het soepel en zuiver houden van je lichaam (nieren, darmen, lever) ondersteunt.

Moerasspirea is een veilig kruid, maar heeft een aantal contra-indicaties. Gebruik geen moerasspirea als je overgevoelig bent aan salicylaten en aspirine, als je zwanger bent of borstvoeding geeft of als je een actieve, bloedende maagzweer hebt.

Lees méér van Standaard Uitgeverij