recept

Dagen zonder vlees. Imam Bayaldi (gevulde aubergines)

Dagen Zonder Vlees is een frisse bewustwordingscampagne over de impact van onze voedingsgewoontes op het milieu. Het opzet is simpel: 40 dagen minder vlees en vis eten. En dat met zo veel mogelijk mensen. Verklein je ecologische voetafdruk en ontdek hoe duurzamer eten ook lekkerder, creatiever en gezonder kan zijn. Om je te inspireren, doen we je elke donderdag van Dagen Zonder Vlees smakelijke recepten cadeau. Vandaag: Imam Bayaldi, of gevulde aubergines.

NODIG?

2 uienImam bayaldi
3 teentjes knoflook
1 rood of groen chilipepertje
1 aubergine
olijfolie
6 gekneusde korianderbolletjes
1 koffielepel gemalen kaneel
1/2 koffielepel oregano
2 eetlepels pijnboompitten
1/2 l gepelde tomaten (uit blik of brik)
cayennepeper
zout

HOE MAAK JE HET?

1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Pel de uien, snijd ze doormidden en snijd ze in halve ringen. Pel en snipper de knoflook. Snijd het pepertje open, verwijder de zaadjes en snijd het in kleine stukjes. Snijd de aubergine in de lengte doormidden en snijd bij iedere helft ongeveer de helft van het vruchtvlees weg. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Maak drie ondiepe inkervingen in de onderkant van de halve aubergines.
3. Verwarm flink wat olijfolie en bak de uitgeholde auberginehelften eerst aan de snijkant en vervolgens aan de kant van de pel. Zet het deksel op de pan en laat ze zachtjes stoven.
4. Verwarm wat olijfolie in een andere kookpot, voeg de uien toe en stoof ze langzaam glazig met het deksel op de pan.
5. Voeg de knoflook, de korianderbolletjes en het pepertje toe.
6. Voeg 1/2 koffielepel gemalen kaneel, de oregano, de pijnboompitten en de auberginestukjes toe.
7. Zeef de gepelde tomaten en bewaar het sap. Snijd het vruchtvlees in stukjes en voeg ze bij de uien. Laat dit mengsel zachtjes stoven.
8. Breng het tomatensap op smaak met de rest van de gemalen kaneel, een snufje cayennepeper en zout.
9. Giet het tomatensap over de bodem van een ingevette ovenschaal. Leg de auberginehelften erin met de pel naar beneden. Vul ze met de gestoofde groenten.
10. Dek de ovenschaal af en zet ze 30 minuten in de oven.
11. Verwijder het deksel en laat nog 15 minuten in de oven staan.

TIP: Lekker met couscous of bulgur.

Overzicht

Miki Duerinck / Kristin Leybaert

Veggie voor starters

Wat ben je met honderd argumenten waarom het zo belangrijk is om vaker vegetarisch te eten als je geen idee hebt hoe je lekker kunt koken zonder vlees en vis? Ja, er is een fantastisch aanbod aan plantaardige producten, maar hoe combineer je dat allemaal tot een heus gerecht? Wat kun je zoal bekokstoven met al die soorten groenten, granen, peulvruchten, noten en pitten? Hoe geef je dan smaak aan je gerecht? Moet er altijd een vleesvervanger op het bord liggen? En tussen haakjes, zijn die vleesvervangers wel lekker? Veggie voor starters is een gids om anders te leren koken, met groenten in de hoofdrol. Je krijgt een overzicht van wat er allemaal mogelijk is in de vegetarische keuken. Elk product, of het nu een graan is, een peulvrucht of een vleesvervanger, wordt geà¯llustreerd met een of meerdere heerlijke recepten. Tussendoor krijg je uitleg over de verschillende producten en krijg je tips aangereikt om het koken handig aan te pakken. Wat schaft de pot? Een uitgebreid aanbod aan verleidelijke hoofdgerechten, zoals auberginetaart met kerstomaatjes, gevulde puntpaprika, cashewnotengebakjes en exotische groenteburger. Originele bereidingen met peulvruchten, van erwtenballetjes en stoofpotjes tot flensjes gevuld met linzen en spinazie. Bereidingen op basis van soja waarmee je vriend en vijand overtuigt, bijvoorbeeld kokos-tofukoekjes, gevulde ravioli of een Thaise groentecurry. Feestelijke seitanrecepten, ondermeer een brochette in hazelnotenbeslag en knapperige flapjes. Stoofpotjes met quorn, maar ook zelfgemaakte quornburgers en gevulde spitskoolrolletjes. Een keuze aan heerlijke pastagerechten, zelfs met wintergroenten, en leuke receptjes voor de bereiding van rijst, quinoa, gierst of polenta. En groenten, groenten, groenten...niet alleen de vele manieren waarop je ze kunt gebruiken als bijgerecht, maar ook hoe je ze verwerkt in soepen, sausjes, broodsmeersels en tapenades. Als kers op de taart krijg je tips om je desserts eens anders aan te pakken, en kun je genieten van avontuurlijke bereidingen met fruit en ander natuurlijk snoepgoed. Miki Duerinck en Kristin Leybaert zijn al 30 jaar gepassioneerd bezig met vegetarisch koken. Hun creatieve kookstijl laat zich kenmerken door een grote openheid en zin voor avontuur. Bij Standaard Uitgeverij publiceerden ze reeds de succesvolle voeken Vegetarisch genieten, Vegetarisch koken in 30 minuten en het Donderdag Veggiedag-kookboek. Met hun nieuwe initiatief 'De vegetarische kookstudio' concentreren zij zich op de vele mogelijkheden in de vegetarische keuken door middel van receptontwikkeling, kooklessen, kookfeestjes en demonstraties. Veggie voor starters is de populairste cursus bij de Vegetarische Kookstudie. En nu is er het boek!

Lees méér.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief