In De opstand van de natuur vergelijkt Philipp Blom de Kleine IJstijd (16e eeuw) met de huidige klimaatcrisis en laat hij ons zien wat we van de geschiedenis kunnen leren. Gisteren lichtte hij zijn verhaal toe in een uitgebreid gesprek op Klara.

Aan het einde van de zestiende eeuw werd Europa getroffen door een ‘kleine ijstijd’, die duurde tot het begin van de achttiende eeuw. De gemiddelde temperatuur daalde, winters werden koud en lang, rivieren en meren bevroren en de zomers waren onstuimig. Overal mislukten oogsten en leden mensen honger. Niet alleen boeren maar ook landeigenaren raakten verarmd. Het agrarische, feodale fundament van Europa brokkelde af en er ontstonden nieuwe vormen van economische activiteit in de steden: de verlichting was geboren.

Aan de hand van ooggetuigenverslagen brengt Philipp Blom deze historische omwentelingen in een wervelend verhaal bijeen. Maar hij trekt ook de parallel met vandaag: de gevolgen van klimaatverandering worden steeds zichtbaarder – kunnen we de gevolgen overzien? Wat vermag de politiek? En kunnen we leren van het verleden?

Een interessante geschiedenis van de Kleine IJstijd, een vergeten maar cruciale periode, met een verbinding naar de klimaatcrisis van vandaag.

Op Klara ging Blom in gesprek met Kurt Van Eeghem en lichtte hij zijn boek uitgebreid toe: wat waren de effecten van de Kleine IJstijd en hoe leidde dit tot de verlichting? Het volledige gesprek luister je terug via onderstaande link:

https://www.klara.be/pompidou-op-17-mei-met-philipp-blom

Ook de geschreven pers is vol lof over De opstand van de natuur. Professor Paul Verhaeghe schreef een enthousiast stuk in De Morgen:

‘Blom is een meesterlijke verteller. Wie zijn uiteenzetting op 4 februari vorig jaar in Gent over hetzelfde onderwerp voor een bomvolle Minardschouwburg bijwoonde, weet wat ik bedoel. Dit boek brengt daarvan de uitgebreide versie, waarbij hij de verhalen van gewone mensen kunstig verweeft met de grote historische veranderingen.’

De Standaard gaf het boek zelfs vijf sterren en prijst Blom om zijn accurate vergelijkingen met de huidige strijd tegen de klimaatcrisis:

*****
‘Waar de eerste delen van De opstand van de natuur een elegante en tintelende geschiedschrijving over de ‘longue durée’ en de intellectuele breuken van het vroege kapitalisme bieden, ontpopt Blom zich in zijn epiloog tot een vlammende scherprechter van onze tijd.’

Humo looft Blom om zijn vertelkunsten:

***1/2
‘Boordevol intrigerende levensverhalen laveert Bloms vertelling vlot tussen alle onderdelen van die grote omwenteling.’

Lees méér van Standaard Uitgeverij