nieuws

Internationale dag van de chocolade

Vandaag is het internationale dag van de chocolade. Deze dag kunnen we natuurlijk niet voorbij laten gaan zonder jullie drie top recepten te geven waarin chocolade de hoofdrol speelt. 

Opgelet: door het lezen van deze recepten is er een verhoogde kans op zin in een stuk chocolade (of het bakken van een van de recepten natuurlijk)!

Chocoladestangen

Uit: Lekker thuis bakken met de broodbakmachine van Marco Bakker

Ingrediënten

voor 2 stuks:
250 g bloem
80 g water
13 verse gist of 7 g instantgist
4 g zout
50 g ei (1 ei)
17 g suiker
90 g boter
525 g pudding
90 g bakvaste chocoladedruppels
1 losgeklopt ei of eiglazuurspray
poeder- of decoratiesuiker

Bereiding

  1. Maak de pudding en laat hem opstijven in de koelkast.
  2. Zet het bakblik van de broodbakmachine op een weegschaal.
  3. Doe de bloem in het bakblik en zorg ervoor dat het mengsel een beetje schuin ligt.
  4. Verbrokkel de verse gist of strooi de instantgist onderaan in de bakvorm, waar de minste bloem ligt. Strooi de suiker en het zout boven op de bloem. Leg de boter er ook op.
  5. Giet het water op de gist en breek het ei ook op de gist.
  6. Plaats het bakblik in de broodbakmachine volgens de instructies van de handleiding en laat het deksel open.
  7. Stel de machine in op PIZZA en druk op START . Stel een keukenwekker in op 15 minuten.
  8. Druk op STOP wanneer de keukenwekker een signaal geeft. Haal het bakblik uit de broodbakmachine. Haal het deeg uit het bakblik en bol het op.
  9. Bestuif het werkblad met een beetje bloem en leg het deeg erop. Dek het deeg af met een theedoek en plasticfolie en laat het 15 minuten rusten op het werkblad.
  10. Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  11. Duw de lucht uit het deeg en rol het uit tot een rechthoek van 20 x 60 cm met een dikte van 3 mm. Druk de rechthoek bovenaan over de hele lengte plat, zodat de rand tegen het werkblad plakt – dit wordt de deegnaad.
  12. Roer de opgesteven pudding los met een pannenlikker. Bestrijk het deeg met een beetje pudding en bestrooi het met chocoladedruppels.
  13. Begin met de lange kant van het deeg onderaan van links naar rechts en daarna van rechts naar links op te rollen tot een worst. Span bij deze beweging het deeg elke keer wat op.
  14. Verdeel de worst in 2 stukken van 30 cm en leg elk stuk in een aluminium vorm. Dek af met een theedoek en plasticfolie en laat ongeveer 30 minuten rusten.
  15. Knip het deeg met een schaar onder een hoek van 45 ° enkele malen op gelijke afstanden vrij diep in. Leg een ingeknipt deel meer naar links en dan het volgende meer naar rechts. Herhaal tot het einde. Dek af met een theedoek en plasticfolie en laat nog ongeveer 30 minuten rusten.
  16. Bestrijk de bovenkant van het deeg met losgeklopt ei of gebruik eiglazuurspray.
  17. Bak de stangen 15 tot 20 minuten in het midden van de oven.
  18. Haal uit de oven, laat afkoelen en bestrooi met poeder- of decoratiesuiker.

Crazy Brownies (gluten- en lactosevrij)

Uit: Iedereen eet mee van Alexia Stevens

Ingrediënten

voor 12 stuks:
1 groot blik zwarte bonen (uitgelekt gewicht 260 g)
50 g glutenvrije havervlokken
80 ml esdoornsiroop
3 el honing (voor vegan brownies vervang je de honing door agavesiroop of extra esdoornsiroop)
2 el kokosolie (ong. 40 g)
10 g cacaopoeder (gebruik 100% cacaopoeder!)
1 snuf zout
3 tl glutenvrij bakpoeder
1 tl baksoda
200 g donkere chocolade (minstens 80% cacao – je vindt ook vegan en lactosevrije chocolade in de biowinkel)

Bereiding

  1. Smelt de chocolade op een laag vuurtje. Ik doe dit liefst au bain-marie.
  2. Spoel de bonen goed af en laat ze uitlekken.
  3. Verwarm de oven voor op 175°C.
  4. Doe alle ingrediënten in de foodprocessor en mix tot je een gladde massa krijgt.
  5. Vet je bakblik in met wat kokosolie en stort het chocolade-bonenmengsel hierop uit. Verdeel gelijkmatig over het blik.
  6. Bak de brownies gedurende 15 tot 20 minuten, zorg ervoor dat de bovenkant niet aanbrandt! De koek zal nog een beetje inzakken als die uit de oven komt, geen probleem.
  7. Laat goed afkoelen en snij dan in grote of kleine stukken zoals je verkiest. Ik vind de brownies het lekkerst als ze een uurtje of twee in de koelkast gestaan hebben en helemaal opgestijfd zijn binnenin.

Chocolademoussetaart

Uit: Bake Off Vlaanderen – Goed Zoet!

Ingrediënten

voor 6-8 personen:
KOEKJESBODEM
225 g volkorenkoekjes (Digestive)
2 tl cacaopoeder
125 g boter
BAVAROIS
16 g gelatine of 4 blaadjes
300 ml melk
300 g bittere chocolade
50 g suiker
2 zakjes vanillesuiker
2 eieren
1 eiwit
2 el poedersuiker
250 ml slagroom
AFWERKING
chocoladeschilfers
minimarshmallows
karamelsaus

Bereiding

  1.  Verwarm de oven voor op 180 ºC. Verkruimel de koekjes en meng er het cacaopoeder door. Smelt de boter en roer met het koekkruim tot een crumble. Bekleed een springvorm met een diameter van 20 cm met bakpapier. Verdeel de crumble erover en druk goed aan met de bolle kant van een eetlepel. Bak 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  2. Week de gelatine circa 5 minuten in ruim koud water. Verwarm de melk en breek hierboven de chocolade in stukjes. Laat al roerend smelten en roer er de suiker en de vanillesuiker door. Neem de pan van het vuur. Splits de eieren en klop de dooiers los met 50 ml van de chocolademelk. Voeg dit al roerend weer toe aan de chocolademelk. Verwarm al roerend op laag vuur tot het iets gebonden is, maar laat het vooral niet koken.
  3. Los de goed uitgeknepen gelatine op in de chocolademelk en laat deze in een bak met koud water onder af en toe roeren afkoelen tot hij iets lobbig begint te worden. Klop intussen alle eiwitten stijf. Voeg tijdens het kloppen geleidelijk de poedersuiker toe. Klop de slagroom bijna stijf en spatel deze samen met het eiwit door de chocoladevla zodra deze lobbig is.
  4. Verdeel de bavarois over de afgekoelde koekjesbodem. Laat ten minste 4 uur en liefst een nachtje opstijven in de koelkast.
  5. Ontvorm de taart. Werk af met de chocoladeschilfers, marshmallows, karamelsaus…

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief