Jeroen Olyslaegers wordt writer in residence bij het Museum Mayer van den Bergh, volgens de auteur zelf ‘een jongensdroom die uitkomt’. Olyslaegers bereidt er zijn volgende boek voor dat in het teken staat van het 16de-eeuwse Antwerpen én de Dulle Griet. Hij zal ook in het museum zelf artistieke interventies ondernemen.

Het is het jaar van Jeroen Olyslaegers: in mei won hij de Fintro Literatuurprijs met Wil, in juni ontving hij de Ultima Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Proza en er is nog meer: in het kader van het Bruegeljaar in 2019 gaat Olyslaegers aan de slag als writer in residence bij Museum Mayer van den Bergh.

In 2019 is het precies 450 jaar geleden dat Brueghel overleed. Het museum organiseert daarom in dat jaar de Bruegeltentoonstelling ‘De wereld op zijn kop’ met drie mysterieuze en apocalyptische schilderijen van Bruegel, waaronder de Dulle Griet. Het topstuk van het museum wordt momenteel in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium te Brussel gerestaureerd en zal een belangrijke rol spelen in het nieuwe boek van Olyslaegers.

Over de samenwerking zegt Olyslaegers:

‘Het Museum Mayer Van den Bergh doet mij dromen. In haar bezit is één van de mooiste en voor mij een van de meest intrigerende schilderijen ooit gemaakt, de Dulle Griet van Pieter Breughel de Oude. Ik heb het museum zelf altijd als mysterieus ervaren. In feite en in alle discretie gezegd is het zelfs een jongensdroom van deze bijna vijftigjarige knaap die een mooi museum als een portaal beschouwt naar zoveel verschillende werelden.’ (Bron: museummayervandenbergh.be).

In het najaar van 2019 presenteert Olyslaegers zijn eerste artistieke interventie in het museum, een luisterwandeling door de vaste collectie. De auteur neemt de bezoeker mee op een persoonlijke ontdekkingstocht doorheen de schatkamer van Fritz Mayer van den Bergh en hij deelt zijn fascinatie voor Bruegel en de 16e eeuw. De audiotour is gratis te downloaden en te beluisteren op de Antwerp Museum App.

Lees méér van Standaard Uitgeverij