<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>Calendar iconCheck markicon-facebookicon-instagramicon-mailicon-menuicon-pinterestzoekicon-twittericon-twittericon-youtube
nieuws

Koen Peeters wint ECI Literatuurprijs 2017 én ECI Lezersprijs 2017

Fantastisch nieuws voor Koen Peeters, want hij neemt vanavond maar liefst twee prijzen in ontvangst! Hij mag niet alleen de ECI Literatuurprijs 2017 mee naar huis nemen voor De mensengenezer, maar ook de ECI Literatuurprijs 2017. Wij zijn trots! En om het te vieren komt Peeters op zaterdag 11 november van 13u-15u nog een extra keer signeren op de Boekenbeurs. Kom jij ook langs?

De ECI Literatuurprijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek van 2017 gaat naar De mensengenezer van Koen Peeters. De prijs werd dit jaar voor de 31e keer uitgereikt in Theater aan het Spui in Den Haag. Naast een geldbedrag van 50.000 euro ontvangt de auteur de sculptuur die deze prijs vertegenwoordigt. “De jury kiest voor een helder geschreven boek dat het anekdotische overstijgt, een boek dat raakt aan het onzegbare en ons leert dat we niet moeten zoeken naar de waarheid, maar naar de bron.”, aldus Thom de Graaf bij het bekendmaken van het winnende boek. Daarna ontving Peeters de prijs uit handen van Martin Michael Driessen, de winnaar van de ECI Literatuurprijs 2016.

ECI Literatuurprijs

De ECI Literatuurprijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek – in de categorieën fictie en non-fictie. De ECI Literatuurprijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro, de auteurs van de overige genomineerde boeken ontvangen een bedrag van 5.000 euro. Daarmee is de ECI Literatuurprijs de grootste literaire prijs in Nederland en Vlaanderen. De ECI Literatuurprijs (sinds 2015) is de voortzetting van de AKO Literatuurprijs die in 1987 voor het eerst werd uitgereikt.

ECI Lezersprijs

Sinds 2016 kent de ECI Literatuurprijs ook een Lezersprijs. Deze prijs, die 10.000 euro bedraagt, wordt toegekend door een jury van bevlogen lezers uit Nederland en Vlaanderen. Zij kiezen uit de Shortlist die de vakjury vaststelt het boek dat in hun ogen het beste is. De selectie van de jury gebeurt in samenwerking met NRC en Humo.

Jury 2017

De jury van de ECI Literatuurprijs heeft de afgelopen maanden uit meer dan 450 ingezonden boeken eerst een Longlist van 25 titels vastgesteld. In september koos zij daaruit een Shortlist van 6 titels en vandaag bepaalden de juryleden welk boek zij bekronen met de ECI Literatuurprijs 2017.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief