Wij staken de kookbijbel Koken voor elke dag in een nieuw kleedje, want de culinaire wereld staat niet stil. Klassiekers als tomatensoep, witlof met ham en kaassaus, stoofvlees met bier, konijn met pruimen, koninginnenhapjes, coq au vin, mosselen met witte wijn, pannenkoeken, appelcake, chocomousse… zullen de tand des tijds wel doorstaan. Maar hoe bereid je ze ook alweer? En hoe lang moet gebraad garen? Hoe pocheer je vis? Hoe maak je een goede bouillon of visfumet? Koken voor elke dag biedt duidelijke antwoorden én vooral: meer dan 2000 lekkere recepten.

Wij helpen je hier graag op weg met alvast drie smakelijke gerechten: een soep, een hoofdgerecht en een dessert. Elke vrijdag publiceren we er één op onze site. Vandaag: Juliennesoep met zelfgemaakte bouillon.

Wat je altijd nodig hebt voor het trekken van een lekkere bouillon:
– Groenten of het bouquet marmite: prei, selderij, ui, wortel, kruidnagel
– Kruiden of het bouquet garni: peterseliestengels, laurier, tijm

Handige tips

  1. Bij het trekken van een bouillon is het de bedoeling dat er zoveel mogelijk geurige bestanddelen en minerale zouten uit de ingrediënten worden getrokken. Daarom is het belangrijk de ingrediënten steeds in koud water op het vuur te zetten en ze langzaam aan de kook te brengen.
  2. Tijdens het trekken van de bouillon zullen de gestolde eiwitdeeltjes bovendrijven. Er vormt zich een grauwe schuimlaag op de bouillon. Om een heldere bouillon te krijgen is het noodzakelijk deze schuimlaag er met behulp van een schuimspaan af te scheppen.
  3. Na het trekken van de bouillon moet hij nog gezeefd worden. Het beste resultaat wordt verkregen door gebruik te maken van een bolzeef bekleed met een neteldoek of een puntzeef.
  4. Afhankelijk van het soort bouillon is het soms nodig de bouillon te ontvetten. Dat gaat het makkelijkst door de bouillon te laten afkoelen en de gestolde vetlaag eraf te scheppen of door het vet voorzichtig met een pollepel van de warme bouillon af te scheppen.

Recept groentebouillon

4 wortelen • 4 uien • 2 preien • 4 stengels bleekselderij • 150 g champignons • 4 tomaten • 4 teentjes knoflook • 20 g vetstof • 2 l water • 10 takjes peterselie • 2 takjes tijm • 2 laurierblaadjes • stukje foelie • peper en zout

Schraap de wortelen en snijd in schijfjes.
Pel de uien en snijd in ringen.
Reinig en was de prei, selderij, champignons en tomaten.
Snijd prei en selderij in stukjes van ongeveer 1 cm. Snijd de champignons en tomaten in vieren.
Pel de knoflook en snipper fijn. Smelt de vetstof, fruit de uien en knoflook even aan.
Roer er de rest van de groenten door. Laat even stoven.
Giet het water erbij en voeg de kruiden toe.
Breng aan de kook, laat 45 minuten tot 1 uur trekken.
Zeef de bouillon.
Breng op smaak.

Recept voor de perfecte juliennesoep

800 g seizoensgroenten (lente-uitjes, prei, selderij, wortelen, jonge erwtjes, fijne prinsessenboontjes, broccoli, bloemkool, raapjes, spruiten…) • 2 l groentebouillon • 40 g vetstof • 2 takjes tijm • 2 laurierblaadjes • oregano • peper en zout
Afwerking: salie, basilicum, kervel, peterselie, posteleinblaadjes, waterkersblaadjes naar keuze

HyperFocal: 0

Reinig en was de groenten.
Snijd de groenten in julienne.
Stoof de groenten even aan in de vetstof.
Voeg de bouillon en de kruiden toe en laat 30 minuten koken; de kooktijd wordt bepaald door de groentesoort. Jonge groenten hebben maar een korte kooktijd nodig.
Haal de tijm en laurier uit de soep.
Werk af met gehakte basilicumblaadjes, salie, kervel, peterselie, postelein of waterkers.

Eet smakelijk!

(Op vrijdag 10 februari brengen we je het recept voor heerlijke vegetarische burgers, op vrijdag 17 februari bak je de beste pecannotentaart.)

Belgian Cats Van het EK 2005 tot de Olympische Spelen 2024

€ 24,99