Wij staken de kookbijbel Koken voor elke dag in een nieuw kleedje, want de culinaire wereld staat niet stil. Klassiekers als tomatensoep, witlof met ham en kaassaus, stoofvlees met bier, konijn met pruimen, koninginnenhapjes, coq au vin, mosselen met witte wijn, pannenkoeken, appelcake, chocomousse… zullen de tand des tijds wel doorstaan. Maar hoe bereid je ze ook alweer? En hoe lang moet gebraad garen? Hoe pocheer je vis? Hoe maak je een goede bouillon of visfumet? Koken voor elke dag biedt duidelijke antwoorden én vooral: meer dan 2000 lekkere recepten.

Wij helpen je hier graag op weg met alvast drie smakelijke gerechten: een soep, een hoofdgerecht en een dessert. Elke vrijdag publiceren we er één op onze site. Op vrijdag 3 februari schonken we je het recept voor juliennesoep met zelfgemaakte bouillon. Vandaag: vegetarische burgers met zwarte bonen en maïs. Want in de nieuwe versie van dé kookbijbel staan niet alleen classics, maar ook nieuwe basics.

Algemene bereidingswijze

Pel een ui of een knoflookteentje en snipper fijn.
Reinig en was de groenten en snijd fijn.
Fruit de ui of knoflook in olie of vetstof.
Voeg de fijngesneden groenten toe, kruid met peper, zout en andere kruiden of specerijen en laat stoven tot de groenten gaar zijn.
Laat afkoelen.
Voeg het gekozen bindmiddel toe en eventueel de kruiden die niet mogen meekoken.
Meng tot een stevig mengsel en rol er balletjes van.
Druk de balletjes plat voor burgers.
Haal ze eventueel nog door broodkruim, paneermeel, panko, sesamzaadjes… voor een mooi korstje.
Verhit vetstof of olie in een pan en bak de burgers aan beide zijden goudbruin.
Zet het vuur lager en bak nog even door, zodat ze ook vanbinnen warm zijn.

TIPS:
• Laat de vetstof goed heet worden, zodat zich meteen een korstje vormt. Gebruik dus een vetstof die tegen hoge temperaturen bestand is (bijvoorbeeld olijfolie, kan tot 170 °C verhit worden).
• Het rollen gaat het best met vochtige handen, zet dus een kommetje water klaar als je aan de slag gaat.
• De grootte van de burgers bepaal je zelf. Kleine burgertjes of balletjes kunnen perfect geserveerd worden als aperitiefhapje met een dipsausje.

Recept vier burgers met zwarte bonen en maïs

1 blik zwarte bonen (265 g uitlekt gewicht) • 1 klein blikje maïskorrels (150 gram) • 1 teentje knoflook • 100 g rijst of quinoa • 50 g bloem • 1 eetlepel limoensap • korianderpoeder • 1/2 koffielepel paprikapoeder • 1/2 koffielepel komijnpoeder • handvol fijngehakte verse koriander • cayennepeper • zout

zwartebonenburger-shutterstock_354622589

Kook de rijst of quinoa gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Laat de bonen en maïs uitlekken.
Pureer alle ingrediënten in de keukenmachine.
Vorm van het mengsel 4 burgers.
Verwarm een laagje olie in een pan en bak de burgers ongeveer 3 tot 5 minuten per kant goudbruin.

 

 

(Op vrijdag 3 februari brachten we je het recept voor juliennesoep met zelfgemaakte bouillon, op vrijdag 17 februari bak je de beste pecannotentaart.)

Belgian Cats Van het EK 2005 tot de Olympische Spelen 2024

€ 24,99