Vijf jongens, vijf aardige jongens. Min of meer bij toeval ontmoeten ze elkaar in de loop van een paar jaar, aan het begin van deze eeuw, omdat ze alle vijf één doel kennen: de koers. Ze ambiëren allemaal een carrière als profrenner.

Op het jaagpad langs de Schelde, van Gent naar Oudenaarde, trainen ze samen. Iljo Keisse, Wouter Weylandt, Dimitri De Fauw, Bert De Backer en Kurt Hovelijnck. Ze zijn jong, viriel, populair, en schoppen het inderdaad tot profwielrenner. Their finest hour, als ze het eenmaal zijn. Maar het leven blijkt harder dan de droom. Wat hen samenbracht, de koers, rukt hen ook uit elkaar. Ongenadig en definitief. Vijf jongens, vijf aardige jongens.

Na de succesvolle passage van Matthias M.R. Declercq en Iljo Keisse in Vive le vélo , waren de bestellingen van De val amper bij te houden. Het onwaarschijnlijke en toch waargebeurde verhaal van een groep wielervrienden, ooit samengebracht en weer uiteen gerukt door de koers, liet weinig kijkers onberoerd en lokte velen naar de boekhandel. Het boek is na 7.000 verkochte exemplaren al toe aan een vierde druk, dit keer als paperback.

Op 14 juli 2017 stond De val op de eerste plaats in de top 10 van non-fictieboeken van Standaard Boekhandel. Tegelijk haalde het ook de tweede plaats in de globale boeken top 100.

printscreen de val

Ik ga niet meer aan de zijlijn blijven staan.

We hebben in Vlaanderen de neiging om, als er hele zware drama’s zich voordoen, te zwijgen. Maar je kan op een tactvolle manier een onderwerp, hoe zwaar het ook is, toch brengen.

Je kan Matthias Declercq ontmoeten tijdens het nieuwe festival van Dranouter, Het Nieuwe Westen, waar hij een lezing zal geven over zijn boek.

Lees méér van Standaard Uitgeverij