Niet heus, natuurlijk. Wel zal Ilse Ceulemans, auteur van Het Ministerie van Werkplezier, het woord ‘content’ ritueel begraven. Laat dat nu nét het hoofdbestanddeel van onze site zijn…

Heb jij ook zo’n hekel aan dure managerwoorden die helemaal niks betekenen? Het Ministerie van Werkplezier doet er wat aan. Morgen, woensdag 10 mei, om 20 u, wordt  het woord ‘content’ ritueel begraven op het Hendrik Conscienceplein in Antwerpen.  Jawel, je leest het goed. We begraven het woord ‘content’, en dat is meteen de eerste stap in de richting van normale mensentaal op de werkvloer.

Jij kan erbij zijn! Woensdag 10 mei, Hendrik Conscienceplein, 2000 Antwerpen, 20 u. Weg met content, leve de inhoud!

In een artikel op Charlie Magazine geeft Ilse Ceulemans tekst en uitleg.

Waarom wil je dat woord precies begraven?
“Het woord content, in de betekenis van inhoud, staat voor mij symbool voor de holle managertaal die je zo vaak in bedrijven hoort. Als content gebruikt wordt als synoniem voor tekst, gedicht, interview, enzovoort, gaat de nuance verloren. Niemand weet nog welke soort inhoud je kunt verwachten. Is het een beschrijvende tekst, een interview, een dossier, een verhaal, een gedicht, een boek misschien?”

Over waarom woorden belangrijk zijn:

“Onze woorden zijn de spiegel van de werkelijkheid, maar de werkelijkheid spiegelt zich ook aan onze woorden. Daarom is managertaal een beetje gevaarlijk. Ze verarmt niet alleen de inhoud van de taal die op kantoor wordt gesproken. Als we niet opletten, zal ze ons verlangen naar nuance wat afvlakken. We zullen ongemerkt een beetje afstompen.”

Wat gaat ze precies doen, morgen?

“We gaan het woord content begraven en dat is meteen de eerste stap in de richting van normale mensentaal op de werkvloer. We komen samen op het Conscienceplein in Antwerpen, ik zal een gedichtje voorlezen en daarna wordt het woord plechtig begraven, bij de grote boom waar de muzikanten altijd zitten. En dan is het klaar. ‘Dag content, leve de inhoud!’”

En wie is er allemaal welkom?

“Iedereen is welkom natuurlijk. In het boek droom ik van een groot feest waar gedanst wordt tot middernacht, waar eetkraampjes staan en waar lekkere drankjes rijkelijk vloeien. Maar de dingen lopen in werkelijkheid altijd anders dan in boeken. Het wordt meer een intieme plechtigheid, met veel liefde, voor de taal, en voor elkaar. Wie zin heeft om iets te doen dat buiten onze kaders valt, zal het leuk vinden.”

Het volledige interview met Ilse Ceulemans lees je hier.

Content is king. De koning is dood. Leve de koning!
Benieuwd hoe het in zijn werk ging en wat de gevolgen zijn? Donderdag  11 mei lees je hier het verslag met bijhorend filmpje.

Lees méér van Standaard Uitgeverij