Hoera! Paolo Cognetti is alweer bekroond voor zijn roman De acht bergen! Dit keer neemt hij de Franse literatuurprijs Prix Médicis étranger mee naar huis.

Eerder werd De acht bergen bekroond met de Italiaanse literatuurprijzen Premio Strega en Premio Strega Giovani. Ook het boekenpanel van De Wereld Draait Door in Nederland was onder de indruk van dit verhaal en benoemde De acht bergen tot Boek van de Maand september.

Momenteel zijn er maar liefst 50.000 exemplaren van deze succesroman in druk en De Bezige Bij wachtop de zesde druk.
Heb jij het boek al gelezen?

Een kleine greep uit de prachtige recensies die het boek al mocht ontvangen:

‘Een magistraal verhaal.’ ***** – De Morgen
‘Uitzonderlijk goed. Liefdevol, rauw en meer dan betrokken.’ ***** – NRC
‘Een fonkelende roman.’ – De Groene Amsterdammer
‘Uiterst elegant.’ ***** – Humo
‘Een prachtig boek. Over eenzaamheid, familierelaties en vriendschap.’ – Trouw
‘Mooi en weemoedig.’ **** – De Standaard

Het verhaal

Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is scheikundige, en gefrustreerd door zijn werk in een fabriek. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Valle d’Aosta waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlate huizen en oude molens en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

Lees méér van Standaard Uitgeverij