Vlak voor de feestdagen toch nog gezond eten? Dat kan met dit heerlijke quinoagerecht uit #LNFairfood.

‘Dit eenvoudig receptje is tot stand gekomen met de allerlaatste groentjes die ik nog in mijn koelkast vond na een drukke werkdag. De kokos-tahinimousse maakt het een tikkeltje oosters en geeft er een frisse toets aan.’ – Ellen Kegels

INGREDIENTEN

Voor de quinoa
180 g witte quinoa
450 ml water
1/2 bouillonblokje

Voor het slaatje
100 g boerenkool, nerf verwijderd en in fijne stukken
1 rode en 1 gele paprika, zaadjes verwijderd en in reepjes
20 trostomaatjes, gehalveerd
4 lente-uitjes, fijngesnipperd
25 g cashewnoten
25 g paranoten
een handvol Thaise basilicumblaadjes
1 el olijfolie
peper en zeezout

Voor de kokos-tahinimousse
100 g sesamzaadjes
4 el sesamolie
4 el kokosroom
sap van 1 limoen
1 el kokosschilfers

Voor de rucolapesto
50 g rucola
75 g pijnboompitten
sap van 1/2 limoen
4 el olijfolie

BEREIDING

Quinoa

  • Giet de quinoa of cañihua in een pannetje. Voeg het water en het bouillonblokje eraan toe, en breng aan de kook.
  • Zet het vuur lager als het water kookt, doe het deksel op de pan en laat de quinoa mooi wellen tot al het vocht opgenomen is. Reken op een kleine 12 tot 15 minuutjes.
  • Roer de quinoa los met een vork en laat goed afkoelen.

Slaatje

  • Meng de boerenkool met de paprika’s, trostomaatjes, de lente-uitjes (inclusief het groen) en de olijfolie. Breng op smaak met peper en zeezout.
  • Rooster de noten in een droge pan zonder olie tot ze mooi bruin kleuren en
    lekker beginnen te geuren. Zet even apart.

Tahinimousse

Rooster de sesamzaadjes op dezelfde manier en blend ze samen met de sesamolie tot een ‘tahini’-pasta. Voeg er de kokosroom en het limoensap aan toe en blend tot een schuimige massa. Meng de kokosschilfers erdoor.

Rucolapesto

  • Rooster de pijnboompitten op dezelfde manier. Blend de rucola samen met de pijnboompitten, de olijfolie en het limoensap tot een smeuïge massa.
  • Dresseer de borden met de quinoa, de salade en een goede eetlepel tahinimousse of rucolapesto naar keuze per bord. Werk af met de geroosterde noten, een extra vleugje sesamolie en enkele blaadjes Thais basilicum.

Lees méér van Standaard Uitgeverij