Het is herfst! De dagen worden korter en de herfstvakantie komt elke week weer iets dichterbij. Het avondmaal is vaak een kostbaar moment van gezelligheid waarop het hele gezin samenzit.

Deze week kiezen we voor eigen kweek! In De tuin op tafel neemt Angelo Dorny je mee naar de wonderlijke wereld van de moestuin. En aangezien het herfstseizoen gelijkstaat aan warm en gezellig eten, mag een romige pompoensoep natuurlijk niet ontbreken.

INGREDIËNTEN


Voor 4-6 personen
1 butternut- of flespompoen, in grove stukken (andere eetpompoentjes zijn uiteraard ook geschikt)
3 teentjes knoflook, geplet
2 uien, in grove stukken
olijfolie
peper en zout
4 takjes salie
een bosje tijm
2 l groentebouillon
1 tl currypoeder
1 stukje gember, 2-3 cm groot
kokosroom
pompoenpitten, voor de bite en afwerking

TIP VAN ANGELO: Ik schil de butternut niet in dit recept. De schil is zo ontzettend dun dat dat niet nodig is. Gebruik je pompoenen met een dikke schil, dan kun je die uiteraard beter eerst schillen.

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Neem een ovenschotel en leg er de in stukken gesneden flespompoen in, samen met 3 teentjes knoflook en 2 grofgesneden uien.
  2. Besprenkel met olijfolie, kruid met peper en zout, een paar takjes salie en tijm.
  3. Zet in de oven en laat circa 30 minuten roosteren (afhankelijk van de oven, in de gaten houden).
  4. Haal na afloop uit de oven, verwijder de tijm en salie en doe alles in een grote kookpan. Zet op een matig vuur en blus met 2 liter groentebouillon. Voeg de currypoeder en de gember toe. Laat nog minimaal 30 minuten koken.
  5. Mix glad met een staafmixer, kruid eventueel nog een laatste keer met peper en zout.
  6. Serveer met een scheutje kokosroom en strooi er wat pompoenpitten overheen.

Lees méér van Standaard Uitgeverij