nieuws

[Recept van de week]: Sushi van varkensvlees met cranberrysaus

Het is herfst! De dagen worden korter en de herfstvakantie komt elke week weer iets dichterbij. Het avondmaal is vaak een kostbaar moment van gezelligheid waarop het hele gezin samenzit.

Deze week een sushirecept waar patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom ook van kunnen smullen! Suzanne Perazzini schreef het boek Het LOW-FODMAPdieet speciaal voor mensen met PDS en IBS klachten, om hen te helpen (opnieuw) te laten genieten van eten.

INGREDIËNTEN

VOOR 4 PERSONEN
Voor de sushi
300 g ongekookte sushirijst
6 dl water
½ tl zout
3 el (45 ml) sushiazijn
4 norivellen
250 g gebraden varkensvlees, in reepjes
1 komkommer, geschild en in staafjes
1 wortel, geschild en in staafjes
cranberrysaus

 

Voor erbij
sojasaus
ingelegde gember
wasabi

BEREIDING

  1. Kook de rijst in een pan water met wat zout volgens de aanwijzingen op de verpakking. Neem de rijst van het vuur en laat
    hem afgedekt 10 minuten staan.
  2. Roer de sushiazijn erdoor en laat de rijst zonder deksel afkoelen.
  3. Leg een vel nori met de glanzende kant onder op een bamboe sushimat. Verdeel met natte handen een kwart van de rijst over
    het norivel, maar laat aan één kant een strook van 2 cm vrij.
  4. Leg op het midden van de rijst reepjes varkensvlees en schik de komkommer- en wortelstaafjes erop.
  5. Gebruik de bamboemat om de sushi van je af stevig rond de vulling te rollen.
  6. Wikkel de rol in plasticfolie en leg hem 30 minuten in de koelkast. Doe hetzelfde met de andere norivellen.
  7. Haal de rollen uit de koelkast, snijd ze overdwars in stukken van 2,5 cm en schep er een paar lepels cranberrysaus op.
  8. Serveer ze met de sojasaus, ingelegde gember en wasabi.
  9. Restjes blijven in de koelkast een tot twee dagen goed
Als je sushi eet in een restaurant, bedenk dan goed welke vulling je kiest. Houd ook in de gaten hoe de rijst wordt bereid, want die kan glucose-fructosestroop bevatten. Als je zelf thuis sushi maakt, weet je zeker dat die veilig is. Dit recept vergt wat tijd en vaardigheid, maar het resultaat is een voedzaam maal dat alle voedselgroepen bevat.

Overzicht

Suzanne Perazzini

Het LOW-FODMAPdieet

Het is wetenschappelijk bewezen dat een LOW-FODMAPdieet - FODMAPs zijn voedingsstoffen (moleculen) die klachten zoals gasvorming, buikpijn, diarree en constipatie kunnen veroorzaken - de meeste patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS, IBS) van hun klachten afhelpt. De auteur van dit boek, Suzanne Perazzini, lijdt al haar hele leven aan PDS. Jarenlang liep ze van de ene dokter naar de andere zonder een oplossing te vinden, tot ze het LOW-FODMAPdieet ontdekte. Na een periode van intensieve research en uittesten heeft Suzanne nauwelijks nog PDS-klachten en begeleidt ze als gediplomeerd diëtiste en docente mensen met PDS. Om nog meer mensen te helpen schreef ze dit boek.

In het eerste deel geeft Suzanne Perazzini uitleg over het prikkelbare- darmsyndroom en het LOW-FODMAPdieet. Het tweede deel is het exacte programma dat ze gebruikt. Het bevat dagelijkse maaltijdschema’s, meer dan 100 lekkere recepten, een weekoefening om je te helpen een evenwichtige leefwijze door te voeren en om het dieet in te passen in je dagelijks leven.

Het vergt enige inspanning om het LOW-FODMAPdieet onder de knie te krijgen, maar dit boek is je ideale leidraad.
Het resultaat zal verbluffend zijn: eten én leven wordt weer een plezier.

Leer met dit boek gezonde, FODMAP-arme voedingskeuzes maken, zoals:
• BANAANPANNENKOEKEN MET KANEELRICOTTA EN KIWI
• ZALM MET CITROEN-PETERSELIEKORST, PITTIGE RIJST EN BROCCOLI
• MET TONIJN GEVULDE PAPRIKA’S
• THAISE KIPBALLETJES
• RUNDERTACO’S MET SPINAZIE

Lees méér.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief