Het is herfst! De dagen worden korter en kouder en de herfstvakantie komt elke week weer iets dichterbij. Het avondmaal is vaak een kostbaar moment van gezelligheid waarop het hele gezin samenzit.

Deze week kiezen we voor Zweeds! Gelukkig is het recept van deze Köttbullar (Zweedse gehaktballetjes) gemakkelijker te volgen dan een handleiding voor het ineenzetten van een IKEA-meubelstuk…

Dit recept komt uit het kookboek Gehakt van Sophie Matthys.

Ingrediënten

Voor 4 personen
1 kg gemengd gehakt
2 sjalotten
enkele takjes peterselie
2 el boter
2 tl vierkruidenpoeder
50 g paneermeel
2 eieren
1,5 l groente- of
vleesbouillon
2 dl cognac
2 dl room
peper en zout


Bereiding

  1. Snipper de sjalotten fijn en hak de peterselie grof. Houd enkele blaadjes apart voor de afwerking.
  2. Verhit 1 el boter in een braadpan op een matig vuur. Stoof er de sjalotten in.
  3. Doe het gehakt in een kom. Strooi er het vierkruidenpoeder bij en voeg ook de sjalotten, de eieren en de peterselie toe. Meng dit geheel met je handen. Voeg het paneermeel toe, kruid bij met peper en zout en kneed goed.
  4. Breng intussen de bouillon aan de kook.
  5. Rol gehaktballetjes met een diameter van ongeveer 2 tot 3 centimeter.
  6. Gaar de balletjes 4 à 5 minuten in de hete bouillon. Als ze bovendrijven zijn ze gaar.
  7. Smelt 1 el boter in een koekenpan. Schep de balletjes uit de bouillon en bak ze bruin. Na ongeveer 3 minuten zijn ze klaar. Schep de balletjes uit de pan.
  8. Maak de roomsaus. Giet de cognac in de pan en flambeer. Roer de aanbaksels los en giet er de room bij. Kruid de saus bij met peper en zout. Roer tot de saus ingedikt is en voeg de balletjes erbij.
  9. Werk af met peterselie en dien op met bijvoorbeeld veenbessen en puree.

 

Belgian Cats Van het EK 2005 tot de Olympische Spelen 2024

€ 24,99