De zomermaanden zijn natuurlijk uitermate geschikt voor het lezen van een meeslepende roman of een beklijvende thriller, maar het is ook de perfecte periode om je eens vast te bijten in een toegankelijk en boeiend non-fictie boek. Wij tippen boeken over de actualiteit, boeken met een geschiedkundige insteek en boeken met een natuurwetenschappelijk perspectief. Veel leesplezier!

Maatschappij en actualiteit

In het succesvolle Sapiens schreef Yuval Noah Harari op boeiende wijze over de geschiedenis van de mensheid, terwijl hij in opvolger Homo deus vooral kijkt naar onze toekomst: waar gaan we naartoe? Twee boeken waarin hij wetenschap, filosofie en geschiedenis op vernuftige wijze met elkaar combineert.

Hoe komen terroristen tot hun gruweldaden? Aan de hand van memoires, interviews en verklaringen van jihadstrijders en leden van groepen als de IRA en de Rote Armee Fraktion komt Teun van Dongen tot tien redenen waarom mensen terroristische aanslagen plegen. Ook legt hij uit hoe we met radicalisering om zouden moeten gaan.

Ook al toont steeds meer onderzoek aan dat overmatig smartphonegebruik slecht voor ons is, toch vinden we het vaak moeilijk om van onze gsm af te blijven. Journalist Wouter van Noort spreekt met psychologen, economen en technologen om erachter te komen hoe het komt dat de smartphone zo’n grote impact op ons leven heeft.

Natuurwetenschap

Charles Foster wilde weten hoe het is om een dier te zijn. Dus probeerde hij het uit. Leven als een beest is een wervelend verslag van zijn tijd als otter, vos en das, waarin Foster pleit voor empathie en ons aanmoedigt weer van al onze zintuigen gebruik te maken.

Geschiedenis

Aan het begin van de zestiende eeuw werd Europa getroffen door een kleine ijstijd met verstrekkende gevolgen: het feodale fundament brokkelde af en er ontstonden nieuwe economische bezigheden in steden. In De opstand van de natuur brengt Philipp Blom deze historische omwentelingen bijeen en trekt de parallel met vandaag.

In De eeuw van Charlie Chaplin vertelt Matthijs de Ridder het verhaal van de twintigste eeuw gezien door de lens van een van haar grootste iconen: Charlie Chaplin. Op sprankelende wijze vertelt hij over een tijdperk vol slapstick en drama.

Lees méér van Standaard Uitgeverij