Een vraag die naar ieders aanvoelen angstaanjagend en absurd lijkt, maar in realiteit jammer genoeg te vaak wordt gesteld bij jongeren. Een fenomeen dat onder de noemer ‘catfishing’ meer en meer tieners treft, maar te weinig besproken wordt. Een thema dat vijf meisjes onder begeleiding van Dirk Bracke in een kortverhaal goten, Dirk verder uitwerkte tot zijn nieuwste roman en Adil El Arbi en Bilall Fallah vertaalden naar hun laatste kortfilm: Has#tag.

Het boek

Met Has#tag levert Dirk Bracke opnieuw het directe bewijs dat hij als geen ander jeugdauteur schrijft over onderwerpen die ongetwijfeld stof doen oplaaien. In zijn gekende stijl schrijft Bracke over razend actuele thema’s die hij aan de hand van een minutieuze research vertaalt naar spraakmakende jeugdboeken. In Has#tag is dat thema ‘catfishing’, je online anders voordoen om kwetsbare informatie van tieners te ontfutselen. De inspiratie hiervoor kwam van VZW Stokpaardje, die bottom-up projecten lanceert voor kwetsbare medemensen. Zij organiseerden een workshop waarin vijf tienermeisjes samen met de jeugdauteur aan de slag gingen rond het thema. Daaruit ontstond het kortverhaal voor Has#tag, dat werd al snel opgepikt door regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah, die het op hun beurt vertaalden naar het grote scherm in een aangrijpende kortfilm. Tot slot werkte Bracke het scenario verder uit tot een roman, en zo ontstond Has#tag, een verhaal door en voor jongeren.

De film

Productiehuis Skladanowsky en VZW Stokpaardje realiseerden samen met Adil El Arbi en Bilall Fallah de kortfilm van Has#tag. Het scenario vloeide zoals gezegd voort uit een workshop van Stokpaardje vzw waarbij vijf tienermeisjes onder begeleiding van de jeugdschrijver een verhaal schreven over het fenomeen ‘catfishing’. ‘JEF‘ maakte een lesdossier over de film. De film ging intussen in première. Dalton Distribution verzorgt de verspreiding van de film. Voor meer info en hires beeldmateriaal kan je bij hen terecht.

 

Adil en Bilall spraken in De zevende dag over Has#tag. Het fragment begint op 1:48:51.
Meer info over sexting vind je hier.

Lees méér van Standaard Uitgeverij