Vorige week sprak Michael De Cock in De Afspraak over kinderliteratuur en zijn nieuwste boek, Morgen is een ander land. Een aangrijpend verhaal over de reis van een vluchteling door de ogen van een jong meisje. “Kinderliteratuur is ongetwijfeld de belangrijkste literatuur die er is.” En om dat te staven, selecteerden wij vijf prachtige kinderboeken die een moeilijk thema als de vluchtelingproblematiek fantastisch benaderen.

Michael De Cock & Trui Chielens – Morgen is een ander land

“Waarom zou ik bang zijn?” vraagt een meisje zich af vlak voor de meest ingrijpende reis uit haar leven. Thuis heeft ze een boek over ruimtereizen en naar deze reis heeft ze zo uitgekeken. Samen met haar moeder verstopt ze zich in de laadbak van een vrachtwagen. Achter een paard. Want dat lijkt haar een goede schuilplaats. Maar bang? Dat is ze niet.
Michael De Cock vertelt het verhaal van oorlog, dood en vernieling door de ogen van een jong meisje en omarmt een vreselijke realiteit op een fantastische manier. Morgen is een ander land is een licht boek over een zwaar thema, perfect geïllustreerd door Trui Chielens.

Gerda Dendooven – Stella

Op een dag vissen een visser en zijn vrouw een kind uit het water. Al is hun visserhuisje klein, in hun hart is plaats genoeg. En zo krijgt het arme meisje een nieuwe thuis. Het meisje danst en zingt en leert praten met halve zinnen en hele woorden.
Stella is een ontroerend prentenboek in de authentieke stijl van Gerda Dendooven. Een prachtig verhaal over liefde en de zoektocht naar een warme thuis.

Francesca Sanna – Onderweg

“Mijn familie en ik woonden in een stad dichtbij de zee. In de zomer brachten we weekend na weekend door aan het strand. Nu gaan we er nooit meer heen, want vorig jaar veranderde ons leven voorgoed.”
Onderweg is het prentenboekdebuut van Francesca Sanna en brengt een verhaal over kracht en de overwinning van hoop ontzettend mooi in beeld.

Shaun Tan – De aankomst

Shaun Tan heeft geen woorden nodig om het verhaal te vertellen van een man die zijn familie achterlaat om het geluk te zoeken in een vreemd land. In een reeks prenten illustreert De aankomst de strijd die talloze migranten aangaan om een nieuw leven op te bouwen. Ver van hun thuisstad vandaan.

Michael De Cock & Gerda Dendooven – De val van de goden

De Odyssee van Homerus is het oudste verhaal over vluchten en de zoektocht naar een echte thuis. Razend actueel vonden Michael De Cock en Gerda Dendooven en bewerkten de oude Griekse mythen tot nieuwe, hedendaagse verhalen. De val van de goden is even tijdloos als actueel.

Bekijk hier het volledige fragment van Michael De Cock in De Afspraak.

Lees méér van Standaard Uitgeverij