René Magritte overleed 50 jaar geleden, op 15 augustus 1967. In 2017 en 2018 brengen grote culturele instellingen en spelers samen hulde aan dit onmiskenbaar kunsticoon. Doorheen verschillende evenementen, tentoonstellingen en boeken beleef je het werk van onze grootste surrealist in al zijn facetten.

Atomium

Tentoonstelling ‘Magritte, Atomium meets surrealism’

Vijftig jaar na het overlijden van René Magritte brengt het Atomium een unieke hommage aan een van ’s werelds grootste surrealistische kunstenaars. Vanaf 21 september 2017 nodigt het Atomium jong en oud uit om op een verrassende en totaal andere manier kennis te maken met René Magritte. Enkele van zijn meest spraakmakende werken worden tot leven gebracht. De schilderijen, tot decors verwerkt en in detail ontrafeld, dompelen de bezoeker onder in het surrealistische universum van René Magritte.

Treed binnen in de wonderbaarlijke wereld van Belgiës grootste kunstenaar. Sta tussen zijn bolhoedmannetjes, wolken en vogels. Maak kennis met de verborgen boodschap achter zijn schilderijen, ontdek buitengewone decors en geniet van de meesterwerken.

Magritte_1

René Magritte en het Atomium, twee iconen van het Belgische erfgoed, brengen u in de wolken. En in de zevende hemel. De bedoeling van de tentoonstelling is de wereld van René Magritte en – bij uitbreiding – het surrealisme dichter bij de bezoeker te brengen. Hiervoor gaan we als volgt te werk. In de eerste plaats betreedt de bezoeker letterlijk de wereld van Magritte en wordt hij/zij ondergedompeld in het surrealistische universum van de meester. Enkele schilderijen worden levensgroot en als aparte decorstukken – in 3D – gepresenteerd en moeten de bezoeker, die als een personage in scènes van een theaterstuk wandelt, in een bepaalde stemming brengen.
Hij wordt zo geconfronteerd met een aantal van de belangrijkste motieven uit de schilderijen van Magritte: hij loopt tussen de wolken, ziet boven zijn hoofd de beroemde vogels en kan gaan zitten op de groene appels. De totale sfeer wordt bepaald door aangepaste muziek en een theatrale belichting. Naast het creëren van sfeer en beleving wordt er ook dieper ingegaan op de werken zelf. Van enkele schilderijen wordt een aantal belangrijke details uitgelicht. Op die manier willen we de bezoeker inzicht verschaffen in de ideeënwereld en opvattingen van René Magritte. Hij was een aparte surrealist, want hij plaatste niet de droom of de peinture automatique centraal, maar onderzocht problemen in de logica en de filosofie, en het verband (of de wrijvingen) tussen beeld, schilderkunst, woord en werkelijkheid.

Magritte_2

Naast de schilderijen, de tableaus die in details zijn ontrafeld en de beleving, vervolledigen we tentoonstelling met een reeks treffende citaten van Magritte – over zijn kunst en het surrealisme – en een aanbod van geprojecteerde schilderijen, die andere elementen uit de wereld van Magritte naar voren brengen.
De tentoonstelling, exclusief gemaakt op maat van het Atomium, rekening houdend met de aparte architectuur ervan, maakt integraal deel uit van het totale Atomium-bezoek. Elke bezoeker van het Atomium, wandelt dus door de wereld van Magritte. En net als het werk van Magritte confronteert het Atomium ons met iets wat onmogelijk lijkt en toch bestaat: negen bollen die in de lucht zweven. Magritte en het Atomium: is dat geen mooi Belgisch huwelijk?

Magritte_3

Van 21/09/2017 tot 10/09/2018.
www.atomium.be/magritte

Veel meer informatie over Magritte en het Atomium vind je in dit document.

Copyrights: ©C.H./ADAGP Paris, 2017

Magritte Museum

Tentoonstelling ‘Magritte en de hedendaagse kunst’

Sinds zijn dood in 1967 blijft het werk van Magritte levendig. De tentoonstelling van de KMSKB bewijst dit door de bijzondere dialoog te belichten die Marcel Broodthaers met Magrittes werk onderhield vanaf 1964. De invloed van de “woordschilderijen” (1927-29) was zowel in België als in de Verenigde Staten onmiskenbaar en droeg bij tot de ontpopping van de conceptuele kunst.
De tentoonstelling brengt kunstenaars samen die, sinds de jaren ’80, de dialoog zijn aangegaan met die “période vache” van Magritte. Van George Condo tot Gavin Turk, van Sean Landers tot David Altmejd, Magritte zijn oeuvre is en blijft een grote referentie voor elke artiest die nadenkt over de praktijk van de beeldproductie, over de representatie of de transformatie van de werkelijkheid in het teken van de analogie.

Van 13/10/2017 tot 18/02/2018
www.fine-arts-museum.be

Magritte_bolhoeden

Thematische tentoonstelling ‘Magritte en Marcel Lecomte’

Marcel Lecomte was schrijver, kunstcriticus en medewerker van de KMSKB. Dankzij hem ontdekte Magritte het oeuvre van Giorgio de Chirico, waardoor zijn visie op de schilderkunst radicaal veranderde. Naast de relatie tussen beide mannen, presenteert deze thematische tentoonstelling ook onuitgegeven teksten van Lecomte over Magritte en de briefwisseling tussen de twee goede vrienden.

Van 13/10/2017 tot 18/02/2018
www.fine-arts-museum.be

Twee nieuwe audiogidsen voor kinderen van 6 tot 11 jaar

Sinds januari 2017 zijn er heel leuke audiogidsen beschikbaar voor kinderen en jongeren! Ze hernieuwen volledig de bezoekerservaring met de familie met exclusieve inhoud die je compleet onderdompelt in de surrealistische wereld van Magritte.

Magritte Museum 7 dagen op 7 toegankelijk
Tijdens de grote tentoonstelling “Magritte en hedendaagse kunst”, van 13 oktober 2017 tot 18 februari 2018, zal het Magritte Museum 7 dagen op 7 open zijn! Het zal dus één van de weinige musea in Brussel zijn dat op maandag toegankelijk is (van 10u tot 17u).

Het Magrittegebouw krijgt een surrealistisch tintje

Om René Magritte extra in de verf de zetten, zal het Magritte Museum vanaf de zomer de ramen van zijn gebouw volledig bekleden met reproducties van Magrittes kunstwerken. Het neoklassieke gebouw aan de Kunstberg krijgt zo een onverwacht surrealistisch tintje.

Magrittebier. Wanneer twee Belgische iconen samenkomen!

Het Magritte Museum slaat de handen in elkaar met de Brasserie de la Senne om een speciaal bier te ontwikkelen, 100 % Belgisch en surrealistisch.

Magritte-plafond in het Théâtre des Galeries

Tijdens de renovatie van het Théâtre des Galeries (Galerie du Roi, in de Koninklijke SintHubertusgalerijen in Brussel) in 1951, ontwierp René Magritte een ‘wolkschilderij’ voor het plafond van de zaal. Zijn eerste, voorbereidende gouache beeldde een hemel uit met drijvende belletjes, één van de meest voorkomende symbolen in de taal van Magritte. Magritte werd gevraagd om deze ‘obscure ‘symbolen niet in zijn fresco te zetten. Zo schilderde hij een schilderij voor het plafond, zonder belletjes. Het schilderij op het plafond werd uiteindelijk pas uitgevoerd tijdens de recente renovatie van het Théatre in 2016. Dit werk van Magritte is eindelijk zichtbaar voor het Magrittejaar. De voorbereidende gouache is te zien in het Magritte Museum in Brussel.

logo magritte jaar

Boeken

Naar aanleiding van het Magrittejaar, verschijnen ook vier boeken. Thriller, kunstboeken, knutselboek voor de kinderen,… Voor elk wat wils. Laat je hieronder verleiden om de heerlijk surrealistische wereld van Magritte te verkennen.

De zaak Magritte wordt door de pers alvast heel warm onthaald. Zo schrijft Lukas De Vos op Knack.be:

Zelden, nee nooit, heb ik zulke fijnbesnaarde tragiek aangereikt gekregen als door Coppers hier. (…) De Zaak Magritte is het gaafste werk dat Coppers tot nu toe geschreven heeft. (…) De Zaak Magritte is een thriller die Roland Barthes ongetwijfeld vooraan in zijn boekenkast zou gezet hebben. Er helpt geen lievemoederen aan, en zeker geen psychiatrie. Alleen een tekst, die er misschien geen is.

Knokke

Magritte Experience

Afgelopen zomer stond Knokke in het teken van Magritte. Zo verrees op het strand een bolhoed van 5 meter hoog en een pijp van 3 meter lang. De Magritte Experience was een onvergetelijke driedimensionale reis door de magische werken van René Magritte, met een 3D Virtual Reality bril.

Bolhoed - opbouw

 

Ook was in het casino van Knokke Het betoverende rijk, het grootste Magrittewerk ter wereld (300 m²) te bezichtigen, gelegen tegenover het strand tijdens een 15 minuten durende sound & light show.

De derde activiteit in Knokke was een speelse familiezoektocht door Knokke-Heist voor kinderen en hun ouders met de Magritte-app.

Hoe de eerste bezoekers de Magritte Experience in Knokke beleefden, zie je hier:

Lees méér van Standaard Uitgeverij