Deze zomer trakteert WPG Uitgevers je wekelijks op een literaire cocktail in de vorm van leesfragmenten. Als vieruurtje, voor het slapengaan of gewoon tussendoor. Vandaag geniet je van een fragment uit Future Sex van Emily Witt.

Ik heb een vriendin, die op haar twintigste, toen ze in New York woonde, uit overtuiging vrijblijvende seks wilde.
Ik heb een vriendin, die op haar twintigste, toen ze in New York woonde, uit overtuiging vrijblijvende seks wilde. Haar strategie in New York was niet ingewikkeld: als haar vrienden de bar verlieten, bleef zij. Later verhuisde ze naar een kleinere stad, waar de bars vroeger dichtgingen. Autoafhankelijk transport betekent dat mensen minder drinken. Ze ging het internet op.

Er waren meer dan genoeg mannen op OkCupid die zich als geïnteresseerd in vrijblijvende seks aanboden, maar te veel ontmoetingen eindigden toch treurig: per slot van rekening was het een datingsite en ze had geen zin om over gevoelens te praten; ze was uit op intense, bevredigende, seksuele ontmoetingen. Ze werd een vaste lezer van de ‘Vrijblijvende ontmoetingen’- advertenties op Craigslist. ‘s Avonds bekeek ze online de lijst en reageerde op advertenties. Ze werkte volgens een systeem: eerst foto’s uitwisselen. Dan een telefoontje. Vlug en besluitvaardig als ze is, kon ze dankzij deze handelwijze de leiding nemen als het tot seks kwam. Bij elk telefoongesprek stelde ze een lijst met regels op. De persoon moest zijn echte naam opgeven. Alles wat ze deden moest beider instemming hebben en als zij ‘nee’ zei en wilde ophouden, moest alle seks ophouden. Ze moesten condooms gebruiken. Als ze de man aardig vond en hij met haar voorwaarden instemde, zou ze naar zijn huis komen. Hij zou haar buiten opwachten en ze zouden naar binnen gaan en seks hebben. Ze was zich bewust van alle risico’s.

Goed verlopende contacten konden krachtige seksuele ervaringen opleveren.
Soms waren het deprimerende contacten, maar zelfs de ergste leverden haar stof voor verhalen. Goed verlopende contacten konden krachtige seksuele ervaringen opleveren. Sommige mannen die via Craigslist op zoek waren naar vrijblijvende seks waren, zei ze, heel goed in bed. Dat waren mensen met heel veel ervaring, voor wie seks een doel op zich was en die een vurige fascinatie voor en interesse in lichamelijk genot hadden.

Toen ik daarover met haar sprak, was ze in de dertig en meer geïnteresseerd in een monogame relatie. Ik vroeg haar wat haar sekservaringen via internet haar hadden opgeleverd. De belangrijkste les was, zei ze, dat als ze openlijk blijk gaf geïnteresseerd te zijn in vrijblijvende seks met mannen die ook seks wilden, ze daar bijna altijd positieve reacties op kreeg. Die mannen genoten van haar bereidwilligheid en verzekerden haar dat ze haar erg begeerden. Die bevestiging was niet, zoals ze misschien geneigd was geweest te geloven, ‘waardeloos’ want makkelijk te krijgen. (Of zoals een andere vriend het zei: ‘Ja, het is waardeloos ‒ het is gratis!’) Ze zag in dat, ook al vond ze nooit liefde, ze altijd iemand zou vinden die seks wilde. Dat gaf haar een goed gevoel over zichzelf en haar lichaam, het gaf haar meer zelfvertrouwen, ze was zich bewuster van haar macht en had meer controle dan ze was gewend binnen de beperkingen van de traditionele opvatting over daten, waar nog altijd het idee gold dat seks niet aan de orde kwam zolang er geen blijk was van emotionele betrokkenheid. Als een vrouw vrijblijvende seks wilde en geen vriendje, werden de genderrollen vaak omgekeerd. Nu was zij degene die kon kiezen, nu was zij degene van wie de mannen een reactie verwachtten. Deze lessen compenseerden de schaduwzijden: de deprimerende contacten die werkelijk deprimerend waren, het feit dat haar toekomstige partners rekening dienden te houden met haar seksuele geschiedenis, de risico’s. En verder zei ze opgewekt: ‘Nu ben ik echt goed in seks.’ Waarmee ze denkelijk bedoelde dat ze had afgedaan met het idee dat goede seks een chemisch toeval is, even zeldzaam als verliefd worden.

Als het alleen zijn me aangaapte, verschafte het internetdaten me volop gelegenheid om naar een bar te gaan en wat te drinken met een onbekende.
Ik heb me nooit zeker genoeg gevoeld om online op zoek te gaan naar seks. Maar als het alleen zijn me aangaapte, verschafte het internetdaten me volop gelegenheid om naar een bar te gaan en wat te drinken met een onbekende, terwijl ik anders de avond ongelukkig en in mijn eentje doorgebracht zou hebben. Ik heb allerlei soorten mensen ontmoet: een radioloog, een milieuvriendelijke ondernemer, een computerprogrammeur voor wie ik een aantal weken een kuise genegenheid koesterde. We waren beiden verlegen en mijn gevoelens waren lauw (vermoedelijk even lauw als de zijne), maar we gingen naar het strand, en hij vertelde me alles over paddenstoelen zoeken, bestelde in het Spaans vegetarische burrito’s en had een hekel aan een heleboel dingen waaraan ik ook een hekel heb.

Internetdating is uitgegroeid tot een dienst die de wereld om ons heen, de mensen in onze onmiddellijke omgeving, aan ons introduceert, en onze wensen van een bepaald moment vervult. Nooit biedt ze hulp bij het omgaan met zo’n enorme hoeveelheid opties. Terwijl de eenzame gebruiker misschien een onuitgesproken doel koestert, een kortstondig contact of misschien echte liefde, belooft de technologie zelf niets. Ze brengt ons in contact met mensen, maar zegt er niet bij wat we met hen moeten beginnen.

Lees méér van Standaard Uitgeverij