nieuws

10 feiten over werken bij de CIA door Karen Cleveland

Karen Cleveland heeft acht jaar als analist voor de CIA gewerkt, waarbij terrorismebestrijding haar voornaamste taak was. Haar debuutthriller, Wat je niet weet, geeft ons een kijkje in de wereld van geheimen en spionage. Karen heeft 10 feitjes over het leven en werken bij de CIA op een rij gezet:

  1. CIA-medewerkers drinken veel koffie. Heel veel! Er zit een Dunkin Donuts in Langley (waar het hoofdkantoor is) en ook een Starbucks. Het gerucht gaat dat deze Starbucks een van de drukstbezochte van het land is. Maar het is geen gemiddelde Starbucks, want de barista’s vragen hun klanten (lees: CIA-agenten) niet om hun naam…
  2. Niet iedereen is undercover. Er zijn veel ‘open’ werknemers die gewoon mogen vertellen bij welke organisatie ze werken. De meesten kiezen er echter voor om dat niet te doen, omdat het vaak tot vervelende gesprekken leidt.
  3. De dag start erg vroeg in Langley. Veel werknemers zitten al om 7 uur ’s ochtends achter hun bureau. Dat verklaart wellicht hun drang naar koffie!
  4. De werkomgeving is niet altijd ideaal. Veel mensen op het hoofdkantoor werken in raamloze kantoortjes, waarvan er zelfs een aantal ondergronds zijn. Soms moet je eerst een paar trappen op en gangen doorkruisen, voordat je een glimp van de zon op kan vangen.
  5. Wanneer CIA-werknemers over bepaalde informatie schrijven, moeten ze hun werk te allen tijde laten goedkeuren door de CIA Publications Review Board. Voor de rest van hun leven!
  6. In het hoofdkantoor bevindt zich een museum vol fascinerende items. Jammer genoeg kunnen maar weinig mensen deze pronkstukken bewonderen.
  7. Het sollicitatieproces is echt een hel. Het bestaat onder andere uit een diepgaand onderzoek naar de achtergrond, medische historie en de psyche van de kandidaten. Het kan wel een jaar duren voordat iemand helemaal ‘gescreend’ is.
  8. Veel medewerkers vinden hun echtgenoten op het werk. ‘Agentenstelletjes’ komen vaak voor. Wanneer een CIA-medewerker met iemand ‘buiten het kantoor’ wil trouwen, moet dit eerst goedgekeurd worden.
  9. Het is een fantastische plek om te werken. De retentiegraad is erg hoog. En het leven is er nooit saai – er zijn altijd mogelijkheden om nieuwe dingen te leren en om je te ontwikkelen.
  10. CIA-werknemers nemen hun werk uiterst serieus! Ze hebben veel verantwoordelijkheid en daar worden ze altijd aan herinnerd.

Deed jij al mee aan onze spionageweek (17 -23 juli 2018)? Ontdek hier meer, want je maakt kans op mooie prijzen!

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief