lijst

10 oktober: Dag van de geestelijke gezondheid

Elk jaar van 1 tot 10 oktober staat het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker. Doel: ‘goed in je vel zitten’ en ‘psychische kwetsbaarheid’ bespreekbaar maken. Op 10 oktober, het einde van deze tiendaagse, vieren we World Mental Health Day, of Dag van de geestelijke gezondheid.

Heb je ook al gemerkt dat we meestal pas over mentale gezondheid spreken als het niet goed gaat? Daarom is het belangrijk én nodig om te werken aan geestelijke gezondheid nog vóór er zich problemen stellen. Door positieve geestelijke gezondheid aandacht te geven, creëren we tegelijkertijd ook meer begrip voor mensen die psychisch kwetsbaar zijn.

Veel van onze auteurs dragen hieraan hun steentje bij. Ter ere van Dag van de geestelijke gezondheid zetten we ze vandaag in de schijnwerpers.

Overzicht

Overzicht

Ward Hulselmans

Enkele reis realiteit

‘Ik heb besloten om voor het eerst in mijn leven mijn echte gedachten neer te schrijven. Om te begrijpen wie ik ben, ga ik graven naar mijn diepste herinneringen, naar de ervaringen die verborgen liggen onder mijn leugens, onder de uitvluchten en valse voorstellingen waarmee ik heb geleefd.’ Bijna dertig jaar schreef Ward Hulselmans succesvolle tv-series, maar toen hij de tv-wereld verliet voelde hij alleen maar opluchting: ‘Als ik aan één op de tien scenario’s plezier heb beleefd zal het veel zijn.’ Hij zoekt bewust de stilte, traagheid en afzondering op, in zijn huis in Wallonië en tijdens reizen op vrachtschepen. Over Wallonië: ‘Hier leven is een traag proces geweest van verwondering, aanpassing en ten slotte het opgeven van onze Vlaamse maatstaven, normen en oordelen. Vooral dat laatste voelen we nu als een opluchting. Het heeft ons leven vrijer en onbezorgder gemaakt.’ Over meevaren op vrachtschepen: ‘Ik kijk naar het water. De wolken. De tijd staat stil en diep in mij richt zich iets op dat jarenlang op dit moment heeft gewacht en dat ik herken. Het is het verlangen naar een pure vorm van grootsheid en onschuld, het eerste wat we versjacheren als we volwassen worden.’ Enkele reis realiteit is het dagboek van een soevereine ziel, die na een bewogen leven ongefilterd chroniqueert over zijn momenten van klein geluk, zijn onzichtbare littekens, zijn zoektocht naar een leven vol geborgenheid zonder stoorzenders. Een rauw, eerlijk, rechtdoorzee boek, net als zijn tv-personages.

Lees méér.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief