nieuws

1000 jaar graafschap Loon!

Van 26 oktober 2018 tot en met 10 maart 2019 loopt er in de landcommanderij Alden Biesen een tentoonstelling over de graven van Loon. Deze graven heersten eeuwenlang, tot 1795, over Limburg. Het is een geschiedenis die voor velen nog onbekend is, maar historicus Jan Vaes schreef er in 2016 al een boek over!

De graven van Loon is een standaardwerk over de Limburgse geschiedenis. Het duikt in het verleden van deze Vlaamse provincie en gaat verder dan de bekende geschiedenislessen over de mijnwerkers en Tongeren als oudste stad van het land. De graven van Loon steekt zelfs de Belgische landsgrenzen over en betrekt onder andere het Duitse Rijk mee in haar historiek.

In een meeslepende vertelstijl schrijft historicus Jan Vaes over hoe Limburg zich politiek, sociaaleconomisch, religieus en cultureel ontwikkelde doorheen de tijd. Hij vertaalt een historisch proces naar een breed publiek, maar behoudt tegelijk wel voldoende wetenschappelijke nuance. Jan Vaes bezocht stoffige archieven over heel de wereld en ontdekte zo verrassende nieuwe materialen en feiten over het in België nog redelijk onbekende graafschap van Loon.

De tweede druk van De graven van Loon is net op tijd van start gegaan voor wie zich na het bezoeken van de tentoonstelling in Alden Biesen nog meer wil verdiepen in de geschiedenis van Limburg!

Wist je dat:

Bij de Guldensporenslag van 1302 komt de graaf van Loon te laat om te helpen. “Misschien bewust”, suggereert Jan Vaes in zijn standaardwerk Graven van Loon. Tien jaar later zal diezelfde Arnold V rechtsomkeer maken aan de poorten van Luik bij de beruchte Mal Saint-Martin, de Sint-Maartensramp. (Het Belang van Limburg 25 oktober 2018)

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief