nieuws

18 mei 1915. De Belgen leggen de Dodengang aan

’14-’18 in 100 dagen overspant de hele duur van de Grote Oorlog en biedt een helder inzicht in de impact ervan op onze samenleving. Elk van de honderd hoofdstukken vertrekt van een welbepaalde gebeurtenis op een bepaalde dag en plaatst die in haar context: hoe kon het zover komen, en wat gebeurde er achteraf? Mark De Geest wisselt in dit beklijvende boek grote oorlogsfeiten af met persoonlijke verhalen van soldaten.

Vandaag. 18 mei 1915. De Belgen leggen de Dodengang aan

De Belgen besluiten van tactiek te veranderen. Op 12 mei wordt besloten in de IJzerdijk een greppel te graven in de richting van de tanks. Zes dagen later starten de werken. Aanvankelijk is deze boyau – of naderingsloopgraaf – slechts 70 centimeter diep en 60 centimeter breed, waardoor staan of zitten onmogelijk is. Een echte loopgraaf is het dus zeker niet. Wanneer de soldaten elkaar aflossen, zijn ze verplicht liggend over elkaar heen te kruipen.

Aanvankelijk is deze boyau – of naderingsloopgraaf – slechts 70 centimeter diep en 60 centimeter breed, waardoor staan of zitten onmogelijk is.

Tien dagen later reikt de greppel 350 meter ver – ongeveer de helft van de afstand tot aan de petroleumtanks. Dan stellen de Belgen tot hun ontsteltenis vast dat de Duitsers zich uit de tegenovergestelde richting ook een weg hebben gegraven. Beide legers liggen nu nog ongeveer 20 meter van elkaar. Verder graven lijkt voor geen van beide partijen zin te hebben.

Al snel wordt de officiële naam van de greppel – Boyau de la communication de la borne 16 de l’Yser (of Verbindingsloopgraaf van kilometerpaal 16 aan de IJzer) – door de soldaten veranderd in Boyau de la Mort, de Dodengang.

Het einde van de boyau wordt de gevaarlijkste plek aan het Belgische front. De Belgen moeten niet alleen afrekenen met Duitsers die op enkele meters tegenover hen zitten, maar ook met die aan de overkant van de IJzer. Zij houden de primitieve greppel over de hele lengte in de gaten. Dag en nacht wordt er geschoten en worden er granaten afgevuurd. Al snel wordt de officiële naam van de greppel – Boyau de la communication de la borne 16 de l’Yser (of Verbindingsloopgraaf van kilometerpaal 16 aan de IJzer) – door de soldaten veranderd in Boyau de la Mort, de Dodengang.

 

Dodengang - de petroleumtanks Dodengang - Dodengang 1924 Dodengang - doorzicht loopgraaf Dodengang - luchtfoto 01 (kleur) Dodengang - luchtfoto 02 (kleur) Dodengang - Muizenval cc 1925 Dodengang - soldaat met mortier in loopgraaf Dodengang - soldaat met periscoop Dodengang - soldaten bij betonnen abri Dodengang - soldaten in abri Dodengang - soldaten met bord Dodengang Dodengang - soldaten met geweergranaten Dodengang - soldaten met mortier in loopgraven Dodengang - soldaten voor abri Dodengang - vullen vaderlanderkes

 

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief