nieuws

[11-17 maart] Brain Awareness Week

Van 11 tot 17 maart is het Brain Awareness Week. Het menselijk brein, van welke leeftijd dan ook, staat daarbij centraal. Kasper Bormans ontwikkelde Het Spel van de Verbeelding op basis van uitvoerig onderzoek bij mensen met dementie, hun verzorgers en hun omgeving.

In de jaarlijkse Brain Awareness Week wordt internationaal aandacht gegeven aan de hersenen en de vooruitgang én voordelen van hersenonderzoek. Hoe werken de hersenen? Hoe worden ze ziek? Wat is het belang van de neurowetenschappen voor mens en maatschappij? De Brain Awareness Week is een initiatief van de Dana Alliance for Brain Initiatives en de Europese tak, de European Alliance for the Brain (EDAB).

Ook Kasper Bormans is altijd gefascineerd geweest door het brein, en in het bijzonder door dementie. Bormans doctoreert aan de Leuven School for Mass Communication Research (KULeuven) en schreef eerder het succesboek Wat alz?, een boek vol technieken om te communiceren met mensen met dementie.
Op basis van dit onderzoek stelde hij Het Spel van de Verbeelding samen.

Dit kaartspel met 160 speelkaarten vertrekt van de wereld van dementie en nodigt uit tot een nieuwe vorm van communicatie. Deze communicatie is gericht op emotie, het zintuiglijke en het onbewuste. Het spel is niet alleen toepasbaar in de context van dementie maar ook ver daarbuiten. Aan de hand van kaarten met heldere beelden leren mensen met dementie en hun omgeving om hun verbeelding te gebruiken en samen nieuwe verhalen te vertellen.

Mensen met dementie zijn vaak nog speels, humoristisch en in staat om out-of-the-box te denken en te associëren. Het spel wil die verbeelding openen en vergroten, en vooral de dialoog herstellen tussen mensen met dementie en hun omgeving.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief