nieuws

12 dingen die je niet wist over Jezus en het Nieuwe Testament

Wat weten we over Jezus van Nazareth? Niet zo heel veel. Toch blijven zijn figuur en de verhalen er rond mensen fascineren. Niet te geloven onderzoekt de werkelijkheid achter het Nieuwe Testament en werpt zo een volledig nieuw licht op de Bijbelse verhalen. Willie van Peer zet de feiten op een rijtje en komt zo soms tot verrassende conclusies. Wist je bijvoorbeeld dat Jezus niet in Bethlehem geboren is?

Het beeld dat we van Jezus van Nazareth en zijn volgelingen hebben, is gebaseerd op de vier evangelies. Maar klopt dat beeld wel? Willie van Peer onderzocht de historische oorsprong van de teksten en hun inhoud: waar en wanneer ontstonden ze, hoe verschillen ze van elkaar en hoe hebben ze elkaar beïnvloed? Wie waren de auteurs, wat waren hun bedoelingen en welke ‘voorlopers’ zijn er van die teksten bekend?

Niet helemaal verrassend is dat deze nieuwe inzichten vaak haaks staan op wat de meeste gelovige christenen (en niet-gelovigen) menen. Tijd dus om onszelf te informeren over de ware wortels van de godsdienst die de westerse maatschappij gevormd heeft!

‘Jezus zou geboren zijn in Bethlehem. Het uitvoerigst lezen we daarover bij Lucas. Het verhaal daarbij is dat er ten tijde van keizer Augustus een volkstelling zou zijn geweest, waar Maria en Jozef aan moesten deelnemen. Alleen zijn er twee probleempjes met dit verhaal. […] Volgens de Bijbelse bronnen moet koning David zo’n duizend jaar eerder geleefd hebben. Stel, er zijn binnen afzienbare tijd verkiezingen in ons land. U moet zich melden in een stad waar uw voorouders duizend jaar geleden woonden… Het absurde van dit verhaal mag duidelijk zijn (wat niet wil zeggen, zoals we eerder hebben vastgesteld, dat het geen goed verhaal zou zijn).’

‘Wie heeft dat trouwens verordend, dat ze naar Bethlehem moesten? Keizer Augustus? Waarom zou het hem geïnteresseerd hebben waar de voorouders van iemand vandaan kwamen? Als er al een volkstelling is geweest, dan was de Romeinse overheid stellig erin geïnteresseerd hoeveel mensen in een bepaalde stad woonden. Niet waar ze duizend jaar eerder vandaan kwamen. De Romeinen waren praktisch ingesteld. Maar hier komt het tweede, nog veel grotere probleem op de proppen. Keizer Augustus was in die tijd wellicht de machtigste man op aarde. En hield er een uitvoerige administratie op na. Van al zijn decreten hebben we documenten. Maar over die volkstelling vinden we… niets! Er is gewoon geen volkstelling in Palestina onder Augustus geweest.’

Verrassende conclusies dus! Benieuwd hoeveel jij over Jezus en het Nieuwe Testament weet? Test je kennis in deze quiz!


Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief