nieuws

125 jaar geleden: Adrien de Gerlache organiseert de eerste Belgische Zuidpoolexpeditie

0

Misschien zegt de naam van Adrien de Gerlache je niets? Dat verandert vanaf nu. Onze landgenoot ging namelijk de geschiedenisboeken in omdat hij de eerste Belgische Zuidpoolexpeditie organiseerde en leidde eind negentiende eeuw. Zijn verhaal lees je in deze nieuwe biografie.

Adrien de Gerlache is dus een Belg om u tegen te zeggen. Niet alleen nam hij het initiatief voor de eerste Belgische Zuidpoolexpeditie, later ondernam hij nog verschillende pogingen om Antarctica te bezoeken (helaas zonder resultaat). Hij hoopte er het toerisme op te starten, aan walvisvaart te doen en een wetenschappelijke basis te bouwen.

Toch was De Gerlache veel meer dan zeeman en poolreiziger. Hij was een promotor van de wetenschappen, een getalenteerd schrijver, commissaris en bestuurder bij verschillende rederijen, diplomaat, politicus, patriot, kunstkenner en organisator van tentoonstellingen. Verder ontwierp hij het poolschip Endurance en het schoolschip Mercator, en werd directeur-generaal van het Belgische Zeewezen.

Jozef Verlinden schreef met dit boek de eerste alomvattende biografie over de grootste Belgische ontdekkingsreiziger aller tijden. Hij doorzocht decennialang archieven in binnen- en buitenland en kreeg als eerste toegang tot het archief van de familie de Gerlache.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief