nieuws

14/11 – Wereld Diabetes Dag

Elke 17 minuten krijgt iemand in Vlaanderen de diagnose van diabetes. Het aantal diagnoses neemt over de jaren alleen maar toe. Momenteel hebben 1 op 12 volwassen Belgen diabetes, tegen 2030 kan dit oplopen tot 1 op 10.

De impact van de diagnose diabetes op een gezin valt niet te onderschatten. Tegelijk is net het gezin de belangrijkste vorm van steun bij aanpak van diabetes. Vooral bij kinderen worden de ouders van het ene op het andere moment ook dokter, verpleger en diëtist. De belangrijkste oorzaak van diabetes bij kinderen heeft te maken met een stofwisselingsstoornis. Bij volwassenen gaat het vooral om de zogenaamde ‘ouderdomsdiabetes’.

Een mogelijke oorzaak van diabetes is zwaarlijvigheid, zowel bij kinderen als ouderen. In België heeft 13 procent van de kinderen overgewicht en is 3 procent obees. In haar boek Leven met een extra rugzak legt dokter Kim Van Hoorenbeeck uit waarom het zo belangrijk is zwaarlijvigheid aan te pakken bij jongeren en welke behandelingen het beste werken. Op een andere manier leren eten en bewegen is hierbij essentieel. En dat is ook iets waar diabetespatiënten op moeten letten. Door een ongezonde levensstijl en slechte eetgewoonten blijft het aantal patiënten in met suikerziekten in alle leeftijdscategorieën stijgen.

Foodie en fotograaf Thomas Van de Water, zelf diabetespatiënt, toont in Diabeet! hoe een diabetesbehandeling en keukenplezier kunnen samengaan. In zijn kookboek komen creatieve en gezonde recepten aan bod die altijd resulteren in een heerlijke maaltijd voor diabeten en andere lekkerbekken.

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief