nieuws

15-20 oktober: Week van de Bemiddeling

Tijdens de derde week van oktober is het Week van de Bemiddeling (of Mediation Week). Van 15 tot 20 oktober wil de Federale Bemiddelingscommissie met diverse partners bemiddeling promoten.

​​​​​​Ook Kaat Schaubroeck benadrukt het nut van bemiddeling in haar boek Gelukkig gescheiden, vooral als beide partijen in een echtscheiding er met z’n tweeën niet uitkomen. Ze pleit voor conflictvrije scheidingen, of op z’n minst scheidingen met minder conflicten en dus minder pijn. Op 1000 huwelijken eindigen er 426 met een echtscheiding. Maar liefst 15% tot 20% van de scheidingen mondt uit in een jarenlange strijd. Het initiatief van Week van de Bemiddeling moet daar verandering in brengen.

Geen enkele scheiding verloopt pijnloos, dat staat vast. Scheiden is niet niks en veroorzaakt hoe dan ook pijn. Dat moeten we klaar en duidelijk durven zeggen, vindt Kaat.

Zo’n rouwproces duurt gemiddeld twee tot drie jaar. Dat is best een lange periode waarin heel wat rationele beslissingen genomen moeten worden. Alleen ben je dan jezelf niet. Je hebt verdriet en je bent kwaad en die gevoelens zoeken een uitweg. Het risico bestaat dat je zo in een spiraal van eindeloze procedures terechtkomt.

Bemiddeling kan een uitweg bieden. Experte en bemiddelaar Ann Van De Velde werkte mee aan Gelukkig gescheiden en ziet dagelijks hoe bemiddeling positieve effecten heeft op het scheidende paar én de kinderen. Beide partijen krijgen de kans om over gevoelens, frustraties en angsten te ventileren en dan wordt er naar oplossingen gezocht, waardoor de strijdlust vaak verdwijnt.

Als het conflict echter zo uit de hand loopt dat een gesprek niet meer tot de mogelijkheden behoort, dan rest enkel nog de rechtbank om knopen door te hakken. En ook dat is oké. Geen van de partijen heeft op dat moment nood aan het cliché ‘je moet met elkaar leren praten’ of ‘denk aan je kinderen’. Als praten echt niet meer lukt, is het soms beter om de gesprekken tijdelijk stop te zetten tot het stof een beetje gaat liggen.

Gelukkig gescheiden helpt je de pijn te verwerken en het conflict te vermijden. Kaat Schaubroeck werkte samen met vijf experts om je inzicht te geven in alle aspecten van een scheiding: emotioneel, juridisch en notarieel. Lees hier meer:

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief