nieuws

3 boekentips om carnaval onvergetelijk te maken!

Op 3, 4 en 5 maart vieren we het plezantste feest van het jaar: carnaval! Een fantastisch kinderboek, een heerlijk receptje én een creatieve kostuumtip. Meer heb je niet nodig om dit carnavalsfeest onvergetelijk te maken.

Verkleedpartijtjes en toneeltjes, daar houden alle kleuters van. In het kleurrijke zoekboek Rik en de verkleedkist leven Rik en zijn vriendjes zich helemaal uit met vrolijke kostuums, leuke hoedjes en grappige maskers. Als kers op de taart vind je in dit boek vier mooie maskers om zelf op je neus te zetten. Plezier gegarandeerd!

Bij carnaval hoort natuurlijk ook heel wat lekkers. Zin om dit jaar origineel uit de hoek te komen? Probeer dan het recept van deze verse carnavalskoeken van Marco Bakker eens uit!
Uit: Lekker thuis bakken met de broodbakmachine.

Carnavalskoeken - Marco Bakker - Lekker thuis bakken met de broodbackmachine

VOOR 5 KOEKEN

– 375 g sandwichbloem
– 20 g verse gist of 10 g instantgist
– 160 g lauw water
– losgeklopt ei of eiglazuurspray
– pruimen- en/of abrikozencompote

BEREIDING

– Zet het bakblik van de broodbakmachine op een weegschaal.
– Doe de bloem in het bakblik. Verbrokkel de verse gist of strooi de instantgist erover. Giet vervolgens het lauwe water op de gist.
– Plaats het bakblik in de broodbakmachine volgens de instructies van de handleiding, maar laat het deksel open.
– Stel de machine in op PIZZA en druk op START . Stel een keukenwekker in op 15 minuten.
– Druk op STOP wanneer de keukenwekker een signaal geeft. Haal het bakblik uit de broodbakmachine en haal het deeg eruit. Duw het een beetje plat in een ovale vorm en bol het op. Bestuif het werkblad met een beetje bloem, leg het deeg erop, dek het deeg af met een theedoek en plasticfolie en laat het 20 minuten rusten.
– Bekleed een bakplaat met bakpapier.
– Bestuif het werkblad met een beetje bloem. Neem het deeg en druk het zoveel mogelijk plat in een rechthoek.
– Neem een deegrol en rol het deeg uit tot 3 mm dikte.
– Steek met een ring deegstukken uit van 18 cm doorsnede leg ze op de bakplaat.
– Strooi een beetje bloem over de deeglapjes en druk met de achterkant van bijvoorbeeld een pollepel vanuit het midden met een draaiende beweging een cirkel tot op 1,5 cm van de buitenkant.
– Bestrijk de dikkere buitenste cirkel met losgeklopt ei of gebruik eiglazuurspray en bedek de binnencirkel naar smaak met pruimen- en/of abrikozencompote. Laat nog ongeveer 20 minuten rusten.
– Verwarm de oven voor op 200 °C of 180 °C (heteluchtcirculatie).
– Bak de carnavalskoeken 10 tot 13 minuten tot de gewenste kleur.
– Neem de koeken uit de oven en laat ze afkoelen op een ovenrooster.

 

Verkleedpyjama

Nog op zoek naar een last-minute kostuum én ben je handig met naald en draad? Dan is deze verkleedpyjama uit Pyjama party!
de geknipte oplossing!

Benodigdheden

– stof: leuke stretchstof
– stikzijde in aangepaste kleur
– rits
– vulling

Werkbeschrijving

1. Speld alle driehoekjes met de goede kanten op elkaar en stik de twee schuine zijden. De onderkant blijft los om ze te kunnen keren.
2. Dun het bovenste hoekje uit door de naadwaarde schuin af te knippen. Keer het driehoekje om naar de goede kant en strijk de naden plat.
3. Strijk de naden aan middenvoor naar binnen, als de stof dit toelaat.
4. Meet de rits af op middenvoor en duid het einde aan met een speldje. Zorg ervoor dat er aan de hals nog voldoende naadwaarde over is om de kap eraan te stikken.
5. Stik de middenvoornaad tot aan het speldje.
6. Speld de rits vast op middenvoor, Zorg dat de tandjes gelijk komen met de boorden, tenzij de rits zichtbaar mag zijn.
7. Stik de rits vast met een ritsenvoet.
8. Speld de driehoekjes vast op één deel van de staart met de goede kanten op elkaar op de patroontekens.
9. Speld de twee staartdelen vast met de goede kanten op elkaar. De driehoekjes zitten nu binnen in de staart. Stik de lange zijden van de staart dicht.
10. Keer de staart binnenstebuiten en vul hem eventueel op.
11. Speld de driehoekjes vast op één kant van de middenrug met de goede kanten op elkaar op de patroontekens. Als laatste (dus onderaan) moet de staart erop gespeld worden.
12. Speld het andere rugdeel daarop vast met de goede kanten op elkaar. De driehoekjes en de staart zitten nu aan de binnenkant.
13. Stik de middenrugnaad dicht.
14. Speld de driehoekjes vast op één kant van een kapdeel met de goede kanten op elkaar op de patroontekens.
15. Speld de twee kapdelen met de goede kanten op elkaar. De driehoekjes zitten nu aan de binnenkant.
16. Speld ook de delen van de binnenkap met de goede kanten op elkaar. Stik de middennaden vast en strijk ze open.
17. Leg nu de buitenkap en binnenkap met de goede kanten op elkaar en speld de boord vast. Stik de kapboord en strijk de naad plat. Je kunt de boord eventueel doorstikken, zodat de naad mooi plat blijft.
18. Leg het rugpand en de twee voorpanden met de goede kanten op elkaar. Speld de schoudernaden aan elkaar. Stik beide schoudernaden en strijk de naad plat naar het rugpand.
19. Speld de kop van de mouw aan de armuitsnijding van het voor- en rugpand met de goede kanten op elkaar. Let erop dat de patroontekens op elkaar liggen. Stik de mouw vast.
20. Herhaal stap 19 voor de tweede mouw. Strijk de naden plat naar het voor- en rugpand toe.
21. Leg de onderarmnaden van de mouw samen met de zijnaden van het voor- en rugpand met de goede kanten op elkaar en speld deze vast. Stik de onderarm- en zijnaden.
22. Herhaal stap 21, voor de andere kant.
23. Leg de tussenbeennaden van het voor- en rugpand met de goede kanten op elkaar en speld ze vast. Stik de tussenbeennaden.
24. Keer de pyjama naar de goede kant en strijk de zijnaden, onderarmnaden en tussenbeennaden plat.
25. Speld de kap dubbel vast op de halsuitsnijding van het voor- en rugpand met de goede kanten op elkaar. Let erop dat de patroontekens netjes op elkaar liggen. Stik de naad vast en strijk hem naar het vooren rugpand.
26. Stik eventueel langs de goede kant de naad door met een sierstiksel en zorg ervoor dat je de naad aan de binnenkant mee vaststikt. Zo blijft hij mooi plat liggen.
27. Vouw de polsboordjes dubbel met de goede kanten op elkaar en stik ze dicht, zodat je een buisje krijgt. Strijk het naadje open. Gebruik hiervoor een mouwplankje.
28. Vouw (of strijk) de polsboordjes dubbel met de averechtse kanten op elkaar en schuif ze over het uiteinde van de mouwen, met de vouw naar onderen gericht en de goede kanten op elkaar. Leg de naad van het boordje gelijk met de onderarmnaad. Speld de boordjes vast, maar zorg ervoor dat je de stof gelijkmatig verdeelt. Je zult merken dat je het boordje wat moet uitrekken om het aan de mouw te laten passen, maar zo krijg je een mooi passend resultaat.
29. Stik de polsboordjes vast aan de mouwen en strijk de naad plat naar boven.
30. Speld het bovenste deel van het voetje aan het voorbeen. Let erop dat de patroontekens op elkaar liggen. Stik dat voetdeel vast en strijk de naad plat.
31. Speld de kleinste driehoekjes vast op het bovenste deel van het voetje met de goede kanten op elkaar op de voorziene merktekens.
32. Speld het voetzooltje rondom vast, met de driehoekjes binnenin. Let erop dat de patroontekens op elkaar liggen.
33. Stik het voetzooltje vast.

 

Met deze 3 tips wordt carnaval dit jaar nog leuker dan anders! Meer informatie over de boeken vind je hier:

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief