adventskalender

31 december

Tel met WPG mee af naar het nieuwe jaar met onze digitale adventskalender! Iedere dag van december krijg je van ons een kleine verrassing. Als laatste cadeautje voor 2017, geven we je een leesfragment uit Een natuurtalent van Ross Raisin, een subtiele en gevoelige roman over liefde, schaamte en identiteit. Een natuurtalent beschrijft het leven bij een professionele voetbalclub: de druk, de eenzaamheid, de kans op een schandaal, de kwetsbaarheid van het lichaam en de strijd, op en buiten het veld, en de opofferingen die moeten worden gedaan om aan het beeld dat er van je bestaat te voldoen.

Een paar automobilisten hadden vaart geminderd en keken om naar de bus die om de rotonde reed. Langs een van de ramen, aan de achterkant, waren drie paar witte billen tegen het glas gedrukt, als een rij kipfilets in een supermarkt. Een auto reed voorbij en de bestuurder ervan toeterde. De volgende bestuurder deed hetzelfde. Toen de bus bij de rotonde kwam, verdween één paar billen even uit het zicht, waarna het nadrukkelijk zijn plek weer innam naast de andere.
Tom zat alleen naast zijn tas en keek door het gangpad naar de overdreven grijnzende gezichten van de drie grapjassen. De middelste had zijn broek tot op zijn enkels getrokken en zijn pik deinsde stompzinnig op en neer met de beweging van het voertuig toen dat op de vierbaansweg een caravan inhaalde. Tom wendde zijn blik af, blij dat de korte reis bijna achter de rug was.

Ik heb gehoord dat je een goeie knul bent. Je ouders kunnen trots op je zijn. Als je je draai eenmaal vindt word je een prima speler. Ik weet zeker dat je wel een andere club vindt.

Ze waren op weg naar een hotel buiten het centrum – een regel die was ingesteld voordat het seizoen was begonnen en die door de voorzitter was opgelegd in de nasleep van een gedenkwaardig weekend de vorige zomer. Tom speelde toen nog niet voor de club, hoewel hij het verhaal had gehoord. Hij was nog geen twee maanden geleden  aangekomen, kort nadat de club uit zijn jeugd hem na een korte en emotionele ontmoeting met de nieuwe coach de laan uit had gestuurd. Het viel hem nog steeds zwaar om aan die middag te denken.

Alle beloften uit het tweede jaar op een rij in de gang tussen de kartonnen dozen en whiteboards van de nieuwkomer. Het kantoor en de muffe geur van sigaretten van de oude baas. De aanblik van de nieuwe coach achter het bureau, die zei dat hij plaats moest nemen.
‘Ik heb gehoord dat je een goeie knul bent. Je ouders kunnen trots op je zijn. Als je je draai eenmaal vindt word je een prima speler. Ik weet zeker dat je wel een andere club vindt.’
Tom kwam er later achter dat hij tegen iedereen hetzelfde had gezegd, op de twee jongens na die hij een contract voor het eerste had aangeboden. Dertien jongens die samen met Tom alle jeugdniveaus hadden doorlopen en nu allemaal hoopten dat de een of andere club hen zou bellen terwijl ze de pagina’s met personeelsadvertenties doornamen of werk aannamen van uitzendbureaus, in winkelcentra of in de megabioscoop, terwijl ze stuk voor stuk wachtten tot ze hun draai zouden vinden. In tegenstelling tot de meesten werd Tom echter wel benaderd. Een kleine club in het zuiden. Zijn agent belde hem op een ochtend en zei dat hun voorzitter een hotel voor hem had geregeld,
zodat hij langs kon komen om over een eenjarig contract te praten.
‘Wie?’ vroeg zijn zus toen hij het thuis vertelde. ‘Waar spelen ze, in de derde divisie?’
‘Nee, ze zijn net gepromoveerd uit de Conference. Volgens mijn agent hebben ze geld.’ Hij keek weg om haar reactie niet te zien, en zag dat zijn vader al achter de computer zat en langzaam knikkend naar het scherm keek.

Opgezweept door adrenaline rende Tom naar de hoekvlag om de bal op te eisen van de ballenjongen. Voor het eerst sinds hij uit huis was gegaan voelde hij zich bevrijd van gedachten.

Lachend keerden de drie paar billen terug naar hun plek. De middelste, die rondkeek om te zien of er nog iemand naar hen keek, ving Toms blik, en Tom wierp hem een domme grijns toe, waarna hij zich weer tot het raam richtte. Op de andere rijstrook reden auto’s voorbij. Uit sommige ervan wapperde de blauw met witte sjaal van hun tegenstander die middag en sloeg tegen achterramen. In een camper staken twee jonge kinderen hun tong naar hem uit.

De wedstrijd was veelbelovend begonnen. Het was de eerste keer dat Tom tijdens een oefenwedstrijd voorafgaand aan het seizoen was opgesteld, en de misselijke, verkrampte spanning van de kleedkamer was weggevallen zodra de wedstrijd was begonnen. Een slordige pass vroeg in de wedstrijd waaide naar zijn plek op de vleugel. Automatisch
viel hij de verdediger aan, die de bal struikelend en strompelend over hun vallende lichamen heen hoog over de doellijn schoot.
Opgezweept door adrenaline rende Tom naar de hoekvlag om de bal op te eisen van de ballenjongen. Voor het eerst sinds hij uit huis was gegaan voelde hij zich bevrijd van gedachten, en hij ging helemaal op in de wedstrijd. Hij nam de corner goed en in het gedrang voor het doel schoot iemand de bal tegen de lat.

Overzicht

Overzicht

Overzicht

Overzicht

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief