nieuws

31 juli 2018 – exact 25 jaar na het overlijden van Boudewijn

Zaterdag 31 juli 1993: het nieuws van Boudewijns dood wordt de wereld ingestuurd.

De dood van de koning verrast onze natie, ook al was Boudewijn een bekend hartpatiënt. De koning overlijdt op 62-jarige leeftijd in zijn buitenverblijf in Spanje,  waar hij samen met zijn vrouw naar jaarlijke traditie op reis was na zijn (allerlaatste) publieke optreden op de nationale feestdag.

Mark Van den Wijngaert en Emmanuel Gerard nemen in hun boek de levensloop en politieke betekenis van Boudewijn onder de loep: de moeilijke jeugdjaren van de koning en de invloed van Leopold III, zijn huwelijk met Fabiola, de Congocrisis, zijn rol bij de regeringsvorming en de federalisering, de invloed van de Charismatische Beweging, zijn weigering om de abortuswet te bekrachtigen en zijn inzet om prins Filip op het koningschap voor te bereiden. Hij was – en bleef – een koning met een missie.

‘Boudewijn legt weinig of geen nuances in zijn oordeel, iets is goed of kwaad, daartussenin bestaan voor hem haast geen schakeringen.’

Boudewijn, koning met een missie richt zich niet enkel tot de geïnteresseerden in het koningshuis, maar tot al wie de politieke geschiedenis van België beter wil leren kennen.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief