nieuws

4 juli 1946. De pogrom in Kielce.

Het is vandaag precies eenenzeventig jaar geleden (4 juli 1946) dat de pogrom in Kielce plaatsvond. Je leest er meer over in de opzienbarende roman Zwarte bladeren van Maja Wolny.

Het Russische woord ‘pogrom’ verwijst naar gewelddadige aanvallen op specifieke groepen en wordt vaak in verband gebracht met joden en de tweede wereldoorlog. Dat is ook het geval met de pogrom van Kielce, waar de aanval op de joden veertien maanden na het einde van de Tweede Wereldoorlog plaatsvond: 42 joden werden op gruwelijke wijze vermoord en vele anderen raakte gewond. De directe aanleiding was de vermissing van de kleine Henio, want de massa geloofde dat de joden hier schuldig aan waren. De pogrom van Kielce was een van de afschuwelijkste naoorlogse gruweldaden, die belicht wordt in Zwarte bladeren van Maja Wolny.

In het boek stelt Weronika, historica aan de Universiteit van Kielce, vijfenzestig jaar na de pogrom vast dat haar tienjarige dochter spoorloos verdwenen is. Net als bij de vermissingszaak van destijds worden de stadsbewoners meegesleurd in een mengeling van complottheorieën, haat, angst en mediahysterie. Het resultaat is een roman over twee verdwijningszaken die meer met elkaar te maken hebben dan op het eerste gezicht lijkt.

Wolny legt uit waarom ze het belangrijk vond om de gebeurtenis opnieuw aan te kaarten:

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief