nieuws

4 milieuvriendelijke warmtebronnen op een rij!

Van 3 tot 14 december vindt de klimaattop van Katowice plaats, de belangrijkste sinds Parijs 2015. Deze conferentie van de Verenigde Naties zal afspraken afronden over het implementeren van het Akkoord van Parijs, met als belangrijkste doelstelling de temperatuurstijging ruim onder 2°C te houden en een beperking tot 1,5°C na te streven. 1960 landen nemen deel aan deze klimaattop.

Voor de meeste onder ons lijkt dit een ver-van-mijn-bedshow. Maar niets is minder waar. Iedereen kan bijdragen aan de stabilisering van de klimaatveranderingen, zegt historicus en auteur Pieter Boussemaere. Vandaar dat hij het boek Tien klimaatacties die werken schreef, een praktisch boek voor wie zijn steentje wil bijdragen en op zoek is naar doelgerichte oplossingen. En nu de koude werkelijk het land binnendringt, komt het besef dat zelfs de manier waarop we huizen verwarmen geoptimaliseerd moet worden.

Elke woning die met stookolie of aardgas verwarmt, helpt het klimaatprobleem niet vooruit. We moeten af van fossiele verwarmingsbronnen, en snel volgens Boussemaere. Maar als we geen verbrandingsketel meer mogen gebruiken, wat dan wel? In het hoofdstuk over milieuvriendelijke warmtebronnen, stelt Boussemaere vier alternatieven voor:

  • Warmtenetten op basis van restwarmte: een verwarmingsbron brengt via ondergrondse warmwaterleidingen warmte naar bedrijven en woningen. Het afgekoelde water stroomt vervolgens terug naar de warmtebron, waar het weer wordt opgewarmd. De stalen buizen verliezen per kilometer ongeveer 0,5°C tot 1°C.
  • Warmtenetten op basis van geothermie: bij diepe geometrie wordt heet water of stoom uit de grond gepompt en gebruikt om elektriciteit op te wekken of – om via een warmtewisselaar – een warmtenet te bevoorraden om gebouwen te verwarmen. In Mol is er al zo’n warmtenet, maar het warme water komt daar nog via tijdelijke stookinstallaties.
  • Electrische warmtepompen: een warmtepomp werkt als een soort omgekeerde koelkast. Het onttrekt warmte uit lucht, uit water of uit de bodem. Die gratis omgevingswarmte wordt vervolgens opgeschroefd tot een temperatuur van 25 tot 60 graden.
  • Hernieuwbaar gas: dit is een verzamelnaam voor twee technieken. De energie komt ofwel uit duurzaam geproduceerde biomassa (biomethaan of groen gas), ofwel uit duurzaam geproduceerde waterstof (synthetisch gas).

Wie het hoofdstuk leest, beseft al snel dat er nooit één manier zal zijn om heel België te voorzien van milieuvriendelijke warmtebronnen. De ene regio is namelijk meer geschikt voor een bepaald alternatief dan een andere. De vier vullen elkaar dus aan.

Wil je meer weten over de voor- en nadelen van verschillende klimaatacties? Pieter Boussemaere vertelt in zijn boek niet enkel over warmtebronnen, maar ook over de invloed van vegetarisch eten, groene stroom, minder met het vliegtuig op reis gaan en hoe belangrijk het is om je juist te informeren. Iets doen voor het klimaat, zonder aan luxe of comfort in te boeten? Het kan wel degelijk!

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief