Al wie houdt van rondreizen, met het vliegtuig, de trein of zelfs te voet, naar verre of minder verre landen, vindt in dit lijstje de perfecte reislectuur voor deze zomer!

5 boeken over onderweg zijn, op wandeltocht, op rondrit over verschillende continenten of gewoon op weg naar het werk. Deze boeken tonen dat het niet altijd om de eindbestemming gaat, maar dat er onderweg ook heel wat interessants kan gebeuren!

1. Ik = cartograaf

In Ik = cartograaf  maakt Jeroen Theunissen een zes maanden durende wandeltocht doorheen Europa, van Ierland tot aan de Bosporus. Tijdens deze reis tekent hij zijn eigen persoonlijke kaart van Europa, het continent dat hij graag zijn thuis wil noemen.

Meer dan een reisverslag is het een bijtend zelfportret en een plaatsbepaling: wie ben ik en waar ben ik, vraagt de verteller zich meermaals af.’ – HUMO

Ik = cartograaf

Toen hij een jaar of twintig was, vond Jeroen Theunissen in een reiswinkeltje een kaart van Europa waarop dikke purperen lijnen langeafstandswandelingen markeerden. Als de schrijver jaren later last krijgt van melancholie, angstaanvallen en depressies, en zich gevangen voelt in een mislukkend huwelijk, laat hij alles en iedereen achter, ook en vooral zijn twee kinderen, en begint aan een zes maanden durende wandeltocht van Zuidwest-Ierland tot aan de Bosporus. Hij treedt zo in de voetsporen van de Brit Patrick Leigh Fermor, die al in 1933 te voet van Hoek van Holland naar Constantinopel reisde, dwars door een Europa dat zich ... lees meer op een scharniermoment bevond – Adolf Hitler was immers net aan de macht gekomen. Het Europa waar Theunissen doorheen wandelt kampt opnieuw met heel wat problemen: klimaatverandering, nationalisme en een vluchtelingencrisis.

Ik = cartograaf is vele boeken ineen. Een verslag van een wandeltocht. Een onhandige poging om onze snel veranderende wereld vast te grijpen. Een verhaal over een man die halsoverkop wegvlucht van zijn verantwoordelijkheden, terugkomt en probeert een woonplek voor zijn kinderen te creëren. In Ik = cartograaf tekent Jeroen Theunissen een persoonlijke kaart van Europa, het continent dat hij graag zijn thuis wil noemen.

€ 24,99

2. De trein naar Tibet

In een tijd waarin vliegtuigen de vreugde van traag reizen grotendeels wegnamen, stapt Maja Wolny in Warschau in de trein om met de Trans-Siberische, Trans-Mongoolse en Tibetaanse spoorlijn naar het dak van de wereld te reizen, in het spoor van Alexandra David-Néel. De trein naar Tibet is een eigentijds verslag van een bijzondere reis naar het Oosten, vol verrassende wendingen en ontmoetingen.

De trein naar Tibet

In Polen uitgeroepen tot beste reisverhaal van 2020.   In een tijd waarin vliegtuigen de vreugde van traag reizen grotendeels wegnamen, stapt Maja Wolny in Warschau in de trein om met de Trans-Siberische, Trans-Mongoolse en Tibetaanse spoorlijn naar het dak van de wereld te reizen, het Tibetaanse Lhasa. Tienduizend kilometer, twee continenten, vijf grensposten en acht tijdzones, in de voetsporen van Alexandra David-Néel, de eerste Europese (en Belgische) vrouw in de geschiedenis die Tibet bereikte, in 1924. Een eigentijds verslag van een bijzondere reis naar het Oosten, vol verrassende wendingen en ontmoetingen.

€ 22,99

3. De reizigers op perron 5

In de heerlijke feelgood-roman De reizigers op perron 5 van Clare Pooley komen 4 heel verschillende mensen met elkaar in contact door een toevallig voorval op de trein. Zo ontdekken ze dat ze veel meer gemeen hebben dan enkel de treinrit die ze elke ochtend maken. Dit boek stelt de vraag wat er zou gebeuren als vreemden op de trein wél met elkaar zouden praten, en welke onverwachte gevolgen het zou kunnen hebben. 

De reizigers op perron 5

Elke werkdag reist Iona Iverson met de trein naar haar werk. En elke dag ziet ze veelal dezelfde mensen bij haar in de coupé zitten. Dit is al zo lang gaande dat ze allemaal verhalen heeft verzonnen over hun levens, en ze heeft voor iedereen een koosnaam. Maar Iona knoopt nooit een gesprek aan. Natuurlijk niet, dat doet niemand, toch? En dan, op een dag, stikt een van de passagiers in zijn eten, op de stoel tegenover Iona. Gelukkig blijkt een van de andere passagiers een verpleegster te zijn en ze weten zijn leven te redden.

Deze kleine gebeurtenis is ... lees meer het begin van een nieuw tijdperk waarin een kleine groep totaal verschillende mensen ontdekt dat ze veel meer met elkaar gemeen hebben dan alleen een reis van A naar B. Met onbekenden praten lijkt misschien eng of ongemakkelijk, maar je kan er ook veel van leren, en heel soms kan het zelfs je leven veranderen.

€ 21,99

4. Reizen Waes Nederland

Met Reizen Waes Nederland ga je met Tom Waes op ontdekking in een land dat zo dichtbij is, maar dat we toch niet zo goed kennen als we denken. ‘Eindeloze polderweides, urenlang cruisen met zicht op het water, van eiland naar eiland hoppen: dat constante gevecht met en tegen het water kun je niet negeren. En wat een zee van ruimte!’ 

5 boeken over reizen en onderweg zijn

5. Zuiderkruis

Zuiderkruis van Claudio Magris een denkbeeldig reisverslag naar Zuid-Amerika, in het kielzog van 3 fascinerende historische personen: de Sloveense etnoloog Juan Benigar, de Franse advocaat Orélie-Antoine de Tounens en de Italiaanse non Angela Vallese. Aan de hand van anekdotische legendes, bijzondere wetenswaardigheden en poëtische bespiegelingen doet Magris verslag van hun gedrevenheid om de inheemse volkeren van Araucanië, Patagonië en Vuurland te beschermen tegen de bedreigingen van hun bestaan.

Zuiderkruis

Zuiderkruis is een denkbeeldig reisverslag waarin Claudio Magris in het kielzog van drie fascinerende personen naar het uiterste zuiden van de aardbol afreist. Hij beschrijft de lotgevallen van de Sloveense etnoloog Juan Benigar, de Franse advocaat Orélie-Antoine de Tounens en de Italiaanse non Angela Vallese.

Aan de hand van anekdotische legendes, bijzondere wetenswaardigheden en poëtische bespiegelingen doet Magris verslag van hun gedrevenheid om de inheemse volkeren van Araucanië, Patagonië en Vuurland te beschermen tegen de bedreigingen van hun bestaan. In Zuiderkruis komen de bekende thema’s uit het werk van Claudio Magris duidelijk naar voren. Hij onderzoekt de talrijke betekenissen van ... lees meer het uiterste zuiden, zowel in wetenschappelijke zin als in literaire zin: schrijvers over ‘het zuiden’ als Jules Verne, Edgar Allan Poe, Jorge Luis Borges en Bruce Chatwin komen aan bod.

€ 22,99