nieuws

5 onmisbare tips bij het plukken van paddenstoelen

Het is herfst! En dat betekent dat we weer kunnen genieten van de prachtige verschijnselen in de natuur, zoals paddenstoelen! Long Litt Woon, paddenstoelenexpert en auteur van De weg terug naar het leven, deelt haar tips voor het plukken van paddenstoelen graag met jou!

Volgens Long Litt Woon, is er eigenlijk maar één gouden regel waar iedereen zich aan moet houden bij het zoeken naar paddenstoelen: Als je er niet honderd procent zeker van bent dat een paddenstoel eetbaar is, eet hem dan niet.

Haar overige tips zijn niet van levensbelang, maar ze deelt graag haar adviezen met je!

1: Ga op pad met paddenstoelenplukkers die er meer vanaf weten dan jij. Dat is de beste manier om je kennis te vergroten. Hoe meer kennis, des te meer lol je erin zult krijgen.

2: Het gevaar dat je denkt dat een paddenstoel die je gevonden hebt dezelfde is als die welke in een paddenstoelengids staat, ligt altijd op de loer voor een amateur die graag iets eetbaars wil vinden. Wanneer je in gezelschap van ervaren paddenstoelenplukkers bent, is het niet onverstandig om te vragen wat de belangrijkste kenmerken zijn van de paddenstoel die jullie gevonden hebben. Ervaren paddenstoelenplukkers hebben weleens determinatietips die niet in paddenstoelenboeken staan.

3: Meng geen onbekende paddenstoelen met paddenstoelen waar je zeker van bent. Het zou jammer zijn als je alle paddenstoelen weg moet gooien als blijkt dat er een giftige soort tussen de lekkere eetbare paddenstoelen ligt.

4: Zorg voor schone handen. Het is voldoende als je je handen aan vochtig mos afveegt. Dit gezegd hebbende, wil ik nog even kwijt dat je een giftige paddenstoel best beet kunt pakken. Je moet hem alleen niet opeten.

5: Vertrouw op jezelf. Slik niet alle antwoorden die je krijgt – ook niet van  paddenstoelendeskundigen – op vragen waarbij persoonlijke opvattingen en voorkeur een rol spelen.

Deze tips komen uit de Noorse bestseller De weg terug naar het leven, een origineel en verrassend boek over hoe het paddenstoelenrijk levensvreugde en nieuwe zin gaf in een periode van rouw en verdriet. Long is naast auteur en antropologe ook paddenstoelenexpert. Haar boek ligt sinds september in de boekhandel!

Let op: als je het alleen voor eigen gebruik meeneemt (bijvoorbeeld voor een herfsttafel!), dan mag je een paar paddenstoelen meenemen.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief