7 vragen aan cosy crime-auteur Corine Hartman!

Corine Hartman heeft al een interessante carrière achter de rug als thrillerauteur, met thrillers als Doodskopvlinder en Een duister pad. Nu schrijft ze vooral boeken in het cosy crime-genre, die zowel aanslaan bij doorwinterde thrillerliefhebbers, als bij mensen die liever een gezellig boek lezen. Onlangs verscheen haar meest recente boek in dit genre: De vrouw die vergat te leven, het los te lezen vervolg op De dode die niet werd gemist.

Naar aanleiding van dit boek stelde Uitgeverij Cargo haar enkele vragen over schrijven en thrillers!

Waar haal je je inspiratie vandaan?

De ideeën voor mijn verhalen komen uit het nieuws, wat ik lees, hoor en zie, wat ik meemaak. Dat levert niet vanzelf een spannend verhaal op, maar als ik een combinatie kan maken, verhaallijnen en personages kan bedenken zodat er een interessante plot ontstaat, heb ik de basis voor een verhaal.

Je hebt al een groot aantal boeken op je naam staan. Wie is je favoriete hoofdpersonage?

Op dit moment kan ik vol overtuiging Eva Romeijn als mijn favoriete personage noemen, niet alleen omdat ik nu over haar schrijf, maar ook omdat ze qua karakter veel wegheeft van mij. Een vrouw van mijn leeftijd die ook graag creëert, al is dat in haar geval schilderen, die bij voorkeur alleen werkt, en geniet van de mooie en goede dingen van het leven. Het schrijven vanuit haar perspectief voelt heel vanzelfsprekend. Het is wel een tijdgebonden antwoord, over een paar jaar kijk ik er misschien heel anders tegenaan.

Je woont zelf in de Achterhoek, wilde je altijd al een verhaal schrijven dat zich afspeelde in die regio?

Er zijn meer van mijn verhalen in de Achterhoek gesitueerd, zoals de eerste trilogie met inspecteur Nelleke de Winter, en Sluipend gif, bijvoorbeeld. Een setting moet passen bij het verhaal; een stad roept een heel andere sfeer op dan een dorp in de Achterhoek. De vrouw die vergat te leven wordt gezien als cosy crime, passend bij een landelijke setting, ons-kent-ons en naoberschap. Voor mij is het vaak wel een geschikter decor dan een stad, merk ik, mijn oeuvre erop nakijkend.

Schrijf je liever bloederige thrillers of cosy crime? En waarom?

Het is voor mij onmogelijk te kiezen, het zijn verschillende fases in mijn schrijversleven. In deze woelige tijd zou ik een thrillerserie als die met Jessica Haider niet kunnen schrijven, heb ik meer behoefte aan wat mildere verhalen, en ik hoop de lezers ook. Even weg uit de harde werkelijkheid, een paar uur verdwijnen in een fantasiewereld. Goed, het is een moordmysterie, er gebeurt natuurlijk wel wat, maar het is allemaal redelijk ‘cosy’, en allesbehalve bloederig.

Wat is je favoriete crime documentaire of film?

Moeilijk, hoor, om er eentje te noemen. Seven, Fargo en Before the Devil Knows You’re Dead zijn een paar van mijn favoriete films/boeken. Ik hou van spanning, uiteraard, maar er mag ook drama en zwarte humor in zitten. Als crime-serie staat Waking the Dead in mijn top vijf, met Trevor Eve als leider van een cold case-team. O ja, en Trial & Retribution. Ook zo’n met zorg gemaakte Engelse topserie.

Ben je alweer bezig met een volgend boek?

Op dit moment schrijf ik een verhaal voor Storytel, de derde in een serie over (smart) stalking. Heel iets anders dan de moordmysteries met Eva, maar juist die afwisseling vind ik fijn, en uitdagend.

Heb je een goede tip voor mensen die zelf schrijver willen worden?

Ik heb er wel drie: lezen, lezen, lezen!

Ontdek de boeken van Corine Hartman:

De vrouw die vergat te leven

Een inwoner van het pittoreske Vorden wordt dood gevonden in een afgelegen boerderij. Een natuurlijke dood, wordt gezegd. Als Eva een paar weken later tijdens een wandeling bij Wijngoed Kranenburg stuit op het lichaam van een andere dorpsbewoner, wordt ook deze dood niet onderzocht door de politie. Maar Eva denkt er het hare van en gaat op onderzoek uit. Waarover ging de ruzie eigenlijk die de twee mannen eerder hadden? En spelen de plannen voor een luxe golfresort een rol bij hun dood?
Eva kampt met haar onvermogen te schilderen, bovendien is haar beste vriendin ongeneeslijk ziek, en een nieuwe ... lees meer liefde blijkt allesbehalve zaligmakend. Het weerhoudt de eigenzinnige Eva er niet van om vastberaden op zoek te gaan naar de waarheid. Maar iemand lijkt dit koste wat kost te willen voorkomen.

€ 21,99

Lees hier al het eerste hoofdstuk!

De dode die niet werd gemist

Een meeslepend moordmysterie in de Achterhoek

Kunstschilder Eva Romeijn, geboren en getogen in het idyllische dorpje Vorden in de Achterhoek, krijgt een mooie opdracht van haar buurman, baron Frederick van Zonnewoud. Als hij vervolgens van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen, raakt ze ervan overtuigd dat er iets gruwelijks is gebeurd, al deelt geen van haar vrienden die angst. De roddels in het dorp over de rijke baron tonen minder fraaie kanten van zijn karakter, maar bij wie is de haat groot genoeg om hem dood te wensen? Spelen er eeuwenoude vetes tussen families of waait de wind uit een ... lees meer heel andere hoek?
Eva gaat dapper en vastbesloten op zoek naar de waarheid, maar of dat wel zo verstandig is?

€ 20,99

Corine Hartman

Corine Hartman (1964) schreef onder meer de Jessica Haider-serie en de IJsel-trilogie. Haar boeken werden meermaals genomineerd voor de Gouden Strop en ze won tweemaal de Hebban Award.
foto auteur (c) Alex Vreeman

Copyright © 2023 Standaard Uitgeverij