Puzzels, ze bestaan in alle vormen, kleuren en maten. Er zijn puzzels van 10 stukjes, van 100 en zelfs van 5000, voor jonge kindjes, iets oudere kindjes en voor volwassenen. Puzzelen vraagt vaak heel wat tijd, geduld en concentratie. Dus waarom zou je eigenlijk aan zo’n puzzel beginnen? Wij geven je het antwoord!

Je vindt hier 8 goede redenen om kinderen te laten puzzelen en een aantal zalige puzzeltips!

1. Puzzelen traint je cognitieve vaardigheden

Puzzels verruimen het visueel ruimtelijk inzicht van je kind. Dit komt doordat puzzels allerlei vormen, kleuren en onderwerpen bevatten. Het leert je ook een heleboel bij over verschillende onderwerpen en vormt een mooie basis om te leren lezen, schrijven en rekenen.

2. Puzzelen leert je probleemoplossend denken

Wanneer je een puzzel maakt, ben je hem eigenlijk aan het oplossen. Je kind leert hierdoor probleemoplossend te denken en dus voor elk probleem meteen een oplossing te vinden. Met andere woorden, je probeert het probleem weer bij elkaar te puzzelen.

3. Ontwikkel je fijne motoriek

Kinderen moeten vaak de puzzelstukjes verplaatsen en manoeuvreren, ze moeten ook uit heel wat puzzelstukjes kiezen en de stukjes op de juiste manier met mekaar verbinden. Dit helpt bij de ontwikkeling van de fijne motoriek. Het traint ook de hand- en oogcoördinatie.

4. Een puzzel boost je zelfvertrouwen

Niets zo bevredigend om na lang werk een puzzel eindelijk volledig klaar te hebben. Dit geeft een boost aan het zelfvertrouwen van je kind want hij/zij heeft de klus toch maar mooi geklaard.

5. Ontwikkel emotionele vaardigheden

Puzzelen leert kinderen om geduld te hebben, om zich te focussen en vol te houden. Op die manier leren ze heel wat emotionele vaardigheden.

6. Puzzelen verlaagt de stress

Puzzelen maakt ons blij en verlaagt dus zo ons stressniveau.

7. Puzzels verbeteren je geheugen

Zocht je nog hersentraining? Dan weet je nu wat doen. Tijdens dit fijne tijdverdrijf gebruiken we zowel onze linker- als rechterhelft. Doordat er verbindingen in de hersenen gecreëerd worden, verhoogt je vaardigheid om te leren, te begrijpen en te onthouden.

8. Puzzelen is zalig!

De laatste reden is misschien wel de beste. Puzzelen is gewoon zalig! Het is leuk, ontspannend en een aangenaam tijdverdrijf. Kortom, laat de puzzelaar in jezelf maar lekker los!

Tot slot enkele tips voor heel wat puzzelpret:

Boek & puzzel Kleuren

Deze set van boek en puzzel bevat eenvoudige, duidelijke tekst en prachtige illustraties die lezers kennis laten maken met de kleuren van de regenboog. Voor de ontwikkeling van de visuele waarneming. De legpuzzel van 25 stukjes is goed voor de fijne motoriek.

€ 14,99

Boek & Puzzel In het bos

Een boekje van 24 bladzijdes en een puzzel van 100 stukjes, samen in een stevige doos. Kinderen met al een beetje puzzelervaring ontdekken van alles op de puzzel en op de kleurige illustraties in het boekje. Met zwart-witafbeelding van de puzzel die kinderen zelf kunnen inkleuren.

€ 14,99

Op de boerderij Boek & puzzel

Samen in een kleurige, stevige doos: een levendige puzzel van 100 stukjes met een afbeelding van een boerderij waar van alles gebeurt, en een kleurig puzzelboekje van 24 pagina’s. De puzzel is 59 x 40 cm groot en zowel de puzzel als het puzzelboek staat vol dingen om te ontdekken en over te praten. Zie je een koe met een bel, vijf vossen, een plastic eendje, en nog veel meer?

€ 14,99

Dieren van de wereld

Dit pakket bestaat uit een prachtige puzzel van 200 stukjes en een dierenatlas. De puzzel laat zien welke fantastische dieren op de continenten en in de oceanen leven. Van de dierenatlas leren kinderen meer over de dieren en hun omgeving. Mooi geïllustreerde puzzel en atlas: een perfect cadeau. Boordevol interessante en leuke feiten over dieren.

€ 14,99

Dinosaurussen Boek & puzzel

Een prachtige puzzel van 100 stukjes, helemaal vol met dinosaurussen en een puzzelboekje van 24 pagina’s die samen in een kleurige, stevige doos worden aangeboden. De puzzel is 59 x 40 cm groot en het puzzelboekje, geïllustreerd door Gareth Lucas, bevat veel dingen om te ontdekken en over te praten. Zie je een dino die een horloge draagt of een ijsje eet? Wat denk je van een duikbril, een sleutel en nog veel meer?

€ 14,99

Boek & Puzzel Eenhoorns

Een puzzel van 100 stukjes waarop heel veel eenhoorns te ontdekken zijn, met een stickerboekje van 16 bladzijdes, samen in een stevige doos. Het stickerboekje (een ingekorte versie van het Eenhoorns Stickerboek) bevat kleurige illustraties om te versieren met stickers van eenhoorns en bloemen.

€ 14,99

Het menselijk lichaam

In dit fascinerende boek ontdek je hoe je lichaam er vanbinnen uitziet en hoe alles werkt. Met mooie illustraties en verbazingwekkende weetjes waar volwassenen en kinderen samen over kunnen praten.

€ 14,99

Boek & 3 Puzzels De tuin

Drie eenvoudige puzzels van 9 stukjes en een kartonboekje. Perfect cadeau voor beginnende puzzelaars. Gedetailleerde illustraties waarop van alles te ontdekken valt

€ 11,99

Boek & 3 Puzzels De jungle

Samen in een stevige doos: een kleurige puzzel van 100 stukjes van een druk oerwoud en een puzzelboekje van 24 bladzijdes. De puzzel is 59x40 cm groot. Zie je de luiaard met slofjes aan? Kun je de krokodil vinden of de toekans met dezelfde snavels?

€ 11,99

Boek & 3 Puzzels De dierentuin

Drie puzzels van 9 stukjes met afbeeldingen van een drukke dierentuin, samen met een kartonboekje in een stevige doos. Zowel het boekje als de puzzels staan vol met dieren en dingen om te ontdekken en samen over te praten.

€ 11,99

Dieren in het bos

Drie mooie puzzeltjes van negen stukjes van het bos en een boekje vol afbeeldingen om samen over te praten. De illustraties van vogels en andere dieren prikkelen de nieuwsgierigheid naar de natuur.

€ 11,99

Eerste puzzels Dieren

Ontdek de intrigerende dierenwereld met acht prachtige puzzels, elk van twee stukjes, en een boek. De perfecte manier om jonge kinderen kennis te laten maken met problemen oplossen, lezen en het interessante dierenrijk. Stevige puzzels die tegen een stootje kunnen.

€ 11,99

Puzzelboek: Op het potje

Dit is Hanna het beertje. Haar luier heeft ze weldra niet meer nodig, want ze leert op het potje te gaan.  In dit boek helpen jonge kinderen het hoofdpersonage op het potje te gaan door de puzzelstukken op de juiste plaats in het verhaal te plaatsen. Hierdoor worden ze aangemoedigd om zelf actief met het thema zindelijkheid bezig te zijn.   Een interactief kartonboek met flappen en puzzelstukken over het thema van het potje.

€ 14,99

Puzzelboek: Blij, bang, boos

Maak kennis met Oliver het konijn. Soms is hij boos, soms is hij blij.  Af en toe is hij ook droevig. In dit boek leren jonge kinderen de verschillende emoties herkennen door de puzzelstukken op de juiste plaats in het verhaal te plaatsen. Een interactief kartonboek met flappen en puzzelstukken over het thema gevoelens.

€ 14,99

Tik Tak Mijn puzzelboek

Welk dier legt eieren? Wie lust er graag eikels en nootjes? En vind jij alle dieren met streepjes? Kijk goed naar de foto’s en leg de puzzelstukjes op de juiste plaats. Ook dit boek borduurt weer verder op een klassieke Tik Tak-rubriek: de dierenpuzzel. Dit puzzelboek stimuleert de fijne motoriek en het observatievermogen van de allerkleinsten. Het niveau bouwt op van twee naar vier puzzelstukken. De stukken zijn groot en hebben afgeronde hoeken. Ideaal voor kleine handjes!

€ 12,99

Rik puzzel

Na zoeken met Rik, kan je nu ook puzzelen met deze guitige jongen. Dankzij de dubbelzijdige puzzel van Rik beleven kleine ukjes twee keer zo veel speelplezier. De grote puzzelstukken zijn ideaal voor kleine handjes. Thema van de puzzel is binnen-buiten. Op de ene kant spelen Sam en Rik buiten, op de andere kant spelen ze binnen. Is de puzzel klaar, dan kan je aan de hand van vragen op het bijgevoegde kaartje ook nog zoekpret beleven. Kortom, een doos vol speelplezier!

€ 14,99

Wie verstopt zich op de boerderij? (puzzelboek)

Kiekeboe! Wie verstopt zich op de boerderij achter de grote puzzelstukken? Met dit boek leren baby's dat dingen om hen heen blijven bestaan, ook al zitten ze verstopt. Het spelen met de zeven puzzelstukken stimuleert bovendien hun fijne motoriek.

€ 12,99

Waar is Pettson? Puzzelboek

Findus heeft een tekening gemaakt voor Pettson. Maar waar is Pettson? Findus gaat op zoek en vraagt het aan iedereen die hij tegenkomt. Maar de kippen en de mukkels kunnen hem niet verder helpen. In dit nieuwe avontuur van Pettson en Findus vind je op elke pagina vier grote, stevige puzzelstukken die samen één grote puzzel vormen.

€ 14,99

Bron: https://www.blabloom.com/nl/blog/algemeen/6-redenen-waarom-puzzelen-zinvol-is-voor-kinderen/135/