nieuws

8 goede redenen om te puzzelen

0

Puzzels, ze bestaan in alle vormen, kleuren en maten. Er zijn puzzels van 10 stukjes, van 100 en zelfs van 5000, voor jonge kindjes, iets oudere kindjes en voor volwassenen. Puzzelen vraagt vaak heel wat tijd, geduld en concentratie. Dus waarom zou je eigenlijk aan zo’n puzzel beginnen? Wij geven je het antwoord!

Je vindt hier 8 goede redenen om kinderen te laten puzzelen en een aantal zalige puzzeltips!

1. Puzzelen traint je cognitieve vaardigheden

Puzzels verruimen het visueel ruimtelijk inzicht van je kind. Dit komt doordat puzzels allerlei vormen, kleuren en onderwerpen bevatten. Het leert je ook een heleboel bij over verschillende onderwerpen en vormt een mooie basis om te leren lezen, schrijven en rekenen.

2. Puzzelen leert je probleemoplossend denken

Wanneer je een puzzel maakt, ben je hem eigenlijk aan het oplossen. Je kind leert hierdoor probleemoplossend te denken en dus voor elk probleem meteen een oplossing te vinden. Met andere woorden, je probeert het probleem weer bij elkaar te puzzelen.

3. Ontwikkel je fijne motoriek

Kinderen moeten vaak de puzzelstukjes verplaatsen en manoeuvreren, ze moeten ook uit heel wat puzzelstukjes kiezen en de stukjes op de juiste manier met mekaar verbinden. Dit helpt bij de ontwikkeling van de fijne motoriek. Het traint ook de hand- en oogcoördinatie.

4. Een puzzel boost je zelfvertrouwen

Niets zo bevredigend om na lang werk een puzzel eindelijk volledig klaar te hebben. Dit geeft een boost aan het zelfvertrouwen van je kind want hij/zij heeft de klus toch maar mooi geklaard.

5. Ontwikkel emotionele vaardigheden

Puzzelen leert kinderen om geduld te hebben, om zich te focussen en vol te houden. Op die manier leren ze heel wat emotionele vaardigheden.

6. Puzzelen verlaagt de stress

Puzzelen maakt ons blij en verlaagt dus zo ons stressniveau.

7. Puzzels verbeteren je geheugen

Zocht je nog hersentraining? Dan weet je nu wat doen. Tijdens dit fijne tijdverdrijf gebruiken we zowel onze linker- als rechterhelft. Doordat er verbindingen in de hersenen gecreëerd worden, verhoogt je vaardigheid om te leren, te begrijpen en te onthouden.

8. Puzzelen is zalig!

De laatste reden is misschien wel de beste. Puzzelen is gewoon zalig! Het is leuk, ontspannend en een aangenaam tijdverdrijf. Kortom, laat de puzzelaar in jezelf maar lekker los!

Tot slot enkele tips voor heel wat puzzelpret:

Bron: https://www.blabloom.com/nl/blog/algemeen/6-redenen-waarom-puzzelen-zinvol-is-voor-kinderen/135/

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief