nieuws

Aan de slag met ‘Bakken met zuurdesem’!

0

In coronatijden is zelf brood bakken weer razend populair. Er is dan ook niets heerlijker dan een huis waarin de geur van zelfgebakken brood zich verspreidt. Maar hoe begin je eraan? Het boek Bakken met zuurdesem helpt je op weg!

Bakken met zuurdesem kreeg al meer dan 500 vijfsterrenrecensies op Amazon. In het boek legt Bryan Ford (@artisanbryan) je aan de hand van prachtige foto’s uit hoe je met je zelfgemaakte zuurdesemstarter kunt bakken. En dan is het aan jou en je handen, want hoe meer je het in de vingers krijgt, hoe fijner je het zal vinden om je eigen zuurdesembrood te bakken.

En nee, het resultaat hoeft er niet perfect uit te zien. Het hoeft ook niet altijd het traditionele rustieke brood te zijn. Met zuurdesem kun je evengoed creatief te werk gaan. Bak je eigen volkorenbrood, ciabatta, bagels, pizza, focaccia, kaasbroodjes… en geniet van het broodbakken en het resultaat.

In Bakken met zuurdesem vind je:
– alles wat je moet weten om je desemstarter aan de praat te krijgen
– gedetailleerde stap-voor-stapinstructies voor alle meng-, rijs- en baktechnieken
– originele broodrecepten geïnspireerd op de wereldkeuken


Lees hier alvast het recept om zelf overheerlijke ciabatta te maken!

Desem
• 50 g rijpe zuurdesemstarter
• 100 g broodmeel
• 100 g warm water

Deeg
• 200 g broodmeel
• 800 g bloem
• 700 g water
• 100 g desem
• 20 g zout
• olijfolie, voor het bestrijken

Om de desem te maken: meng in een grote pot of middelgrote kom de rijpe starter, het meel en het warme water tot ze één geheel vormen. Dek af met een deksel of schone theedoek en laat 3-4 uur op een warme plek staan, of tot de desem in volume verdubbeld is. Je kunt hem meteen gebruiken, of hem 12 uur in de koelkast bewaren voor later die dag of de volgende dag.

Het deeg maken

STAP 1: meng in een grote kom de meel-soorten, het water, de desem en het zout tot ze één geheel vormen.

STAP 2: bestrijk een andere grote kom of bak met olijfolie en leg het deeg erin. Dek af en laat een nacht, of maximaal 12 uur, staan bij kamertemperatuur.

Het deeg vormen en de narijs

STAP 1: haal het deeg eruit en verdeel het met je handen in 3-4 rechthoeken. Ze hoeven niet perfect te worden.

STAP 2: bestrooi een bakplaat dik met bloem en leg de ciabatta’s erop. Dek ze af en laat ze 3-4 uur rijzen bij kamertemperatuur, of tot ze in volume zijn toegenomen en elastisch aanvoelen.

Het brood bakken

STAP 1: zet je gietijzeren pan in de oven en verwarm voor tot 250 ºC.

STAP 2: leg het brood in de pan en bak het 10 minuten. Verlaag de oventemperatuur naar 240 ºC en bak het nog 15 minuten.

STAP 3: laat de stoom ontsnappen. Verhuis het brood naar het bovenste rooster en bak nog 5-10 minuten.

Smakelijk! Verder lezen?

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief