Op een ochtend ontvangt Peter Vermeersch een brief waarin hij opgeroepen wordt zitting te nemen in een volksjury bij een moordzaak. De verdachte lijkt een schuw dier, de plek – het Justitiepaleis in Brussel – is een overweldigende wereld van oude strafrechtelijke rituelen. Vermeersch wordt overspoeld door vragen. Wat doe je iemand aan als je hem straft? Helpt het? Hoe voelt het slachtoffer te zijn, of nabestaande? En kan er na de pijn, de wrok en de gerechtelijke afhandeling weer iets ontstaan dat op het gewone leven lijkt?

Aantekeningen bij een moord geeft aan de hand van een concrete strafzaak een unieke, indringende blik op geweld en rechtspraak. Het is naast een ontroerende, persoonlijke reportage, een zoektocht naar vormen van rechtvaardigheid en troostend rechtsherstel in onze tijd. 

Over Aantekeningen bij een moord

Vanavond stelt Peter Vermeersch zijn boek voor in Museum M in Leuven, gisteren schoof hij aan bij Chantal Pattyn in Pompidou op Radio Klara. Vermeersch sprak er onder andere over zijn nieuwsgierigheid tijdens het assisenproces, zijn fascinatie voor het Justitiepaleis, en zijn verwachtingen die al dan niet werden ingelost.

Heb je het gesprek gemist en zou je het graag terugluisteren? Dat kan hier (vanaf 00:14:30).

‘Hoeveel auteurs van onze generatie kunnen een literaire tekst schrijven die zo’n groot  maatschappelijk thema aanpakt, analyseert en wil verbeteren, zonder dat het ook maar iets afdoet aan de literaire waarde van het werk? Een zeldzaam geslaagde mix van schoonheid en  betrokkenheid.’ – David Van Reybrouck

Eerder was Vermeersch al te gast bij De Wereld Vandaag. Daar vertelde hij onder andere over emoties in de rechtszaal en herstelrecht. Ook dit gesprek kun je terugluisteren via de website van VRT.

In een interview met HUMO ging hij dieper in op de vraag waarom de ‘gevangenis een oplossing is die niets oplost’ (let op: artikel bevindt zich achter een betaalmuur).

Ben je nieuwsgierig naar Aantekeningen bij een moord? Het boek bestel je via de link hieronder.

‘Aantekeningen bij een moord’ van Peter Vermeersch

Peter Vermeersch

Peter Vermeersch (1972) is naast schrijver in Brussel verbonden aan de Universiteit van Leuven. Hij publiceert essays, proza en poëzie in onder andere De Correspondent en McSweeney’s. Eerder verscheen van zijn hand Ex. Over een land dat zoek is, dat werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Bob den Uylprijs, de Gouden Uil en de E. du Perronprijs. In 2016 won hij de Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen.