Eerder dit jaar verraste filosofe Alicja Gescinska met haar kandidatuur op de Europese lijst van de Vlaamse liberalen. Op internet volgde een stortvloed aan reacties: lovende en lasterlijke. Niet enkel de keuze van de Open Vld en het Europese project werden druk besproken, vooral ook wie aan politiek behoort te doen – en wie dus niet – bleek stof voor discussie. Wat is de plaats van een filosoof in de samenleving? Zijn politiek en filosofie onverenigbare disciplines? En wat doe je wanneer uit het hart van de Europese politiek het verzoek komt om uit je pen te kruipen? Gescinska schrijft erover in Intussen komen mensen: een glashelder essay over de persoonlijke worsteling met politieke betrokkenheid en intellectuele verantwoordelijkheid.

Gisterenavond schoof Alicja Gescinska aan bij De Afspraak, waar ze vertelde over haar nieuwe boek. Het fragment kijk je hieronder terug (vanaf 18u34):

Alicja Gescinska bij De Afspraak

Ook was Gescinska te horen bij De Wereld Vandaag. Dit fragment is hier opnieuw te beluisteren.

In november zal ze te gast zijn in de Roma. Meer info volgt snel.

Intussen komen mensen om

Alicja Gescinska verraste met haar kandidatuur op de Europese lijst van de Vlaamse liberalen. Op internet volgde een stortvloed aan reacties: lovende en lasterlijke. Niet enkel de keuze van de partij en het Europese project werden druk besproken, vooral ook wie aan politiek behoort te doen – en wie dus aan de zijlijn moet blijven – bleek stof voor discussie. Wat is de plaats van een filosoof in de samenleving? Zijn politiek en filosofie onverenigbare disciplines? En wat doe je wanneer uit het hart van de Europese politiek het verzoek komt om uit je pen te kruipen? Politiek is meer ... lees meer dan dat wat politici doen. Politiek is alles en iedereen. In het gebrek van de wereld weerklinkt volgens Gescinska een moreel appel dat op ons allen wordt gedaan. Intussen komen mensen om is een glashelder essay over de persoonlijke worsteling met politieke betrokkenheid en intellectuele verantwoordelijkheid.

€ 19,99

Alicja Gescinska

ALICJA GESCINSKA (1981) is een Belgisch-Poolse filosofe en schrijfster. Ze publiceerde eerder een roman, een dichtbundel en levensbeschouwelijke non-fictie. Voor Canvas maakte ze de interviewreeks Wanderlust. Bij Davidsfonds Uitgeverij verscheen in 2021 Denkers van vandaag, voor de wereld van morgen. Gesprekken met Gescinska. Foto van de auteur (c) Stephan Vanfleteren