nieuws

Alicja Gescinska wint Debuutprijs 2017

De Debuutprijs 2017 is dit jaar voor Alicja Gescinska, de filosofe van Wanderlust op Canvas. Ze wint de prijs met haar roman Een soort van liefde. Ze won het nipt van Matthias M.R. Declercq met De Val, die een eervolle vermelding kreeg.

In Een soort van liefde staat Elisabeth voor de taak om na de dood van haar vader, een gerenommeerde professor Duitse cultuurgeschiedenis, zijn huis leeg te maken. Doordat ze nooit goed met haar vader op kon schieten, lijkt deze opdracht aanvankelijk niet erg zwaar. Maar wanneer Elisabeth een brief ontvangt, geadresseerd aan haar vader, openen zich kamers van het verleden waarvan ze niets wist.
Elisabeth en Anna, twee vrouwen die elkaar nooit hebben gekend, blijken elkaars leven in een definitieve plooi gelegd te hebben. Het is te laat om dat te veranderen, maar misschien is het nog niet te laat om het te begrijpen.

Een soort van liefde vertelt het verhaal van vele soorten liefde: van een moeilijke liefde tussen vader en dochter, en van een onverhoedse liefde tussen een oudere professor en een jonge studente. Lichamelijk, geestelijk, hartstochtelijk of ingehouden, steeds is de liefde ongrijpbaar en ambivalent.

Op Knack.be laat juryvoorzitter Ann Peuteman weten wat de kracht van het boek is:

‘In de roman gebeurt niets spectaculairs, maar er lichten wel momenten van noodlottigheid op, die sporen nalaten in het levensverhaal van de personages. Aan die spelingen van het lot wijdt Gescinska een paar heel mooie beschouwingen over toeval en keuze, eenzaamheid en troost, pijn en herinnering. Zonder al te veel sentimentaliteit weet ze de alledaagse pijn van het zijn te vatten, zoals in het juryverslag staat.
Maar het mooiste aan dit boek is wellicht dat de schrijfster erin slaagt om twee soorten liefde tegen elkaar uit te spelen: een liefde tussen een vader en een dochter, en tussen een oudere professor en een jonge studente.’

De overige achttien kanshebbers waren:

De Debuutprijs is een onderscheiding die jaarlijks en ter gelegenheid van de Boekenbeurs op initiatief van Boek.be – Huis van het Boek vzw wordt uitgereikt aan het beste oorspronkelijk Nederlandstalig literair debuut voor volwassenen van een Vlaamse auteur.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief