nieuws

Amerikaanse auteur Philip Roth overleden

Deze morgen werd het verdrietige nieuws bekendgemaakt: de Amerikaanse schrijver Philip Roth is overleden. Hij verwierf veel bekendheid met boeken als Amerikaanse pastorale en Het complot tegen Amerika.

Op Standaard.be prijst Jeroen Overstijns, CEO van Standaard Uitgeverij, Philip Roth om zijn ‘tijdloze literaire onfeilbaarheid’:

‘Zijn boeken rechtvaardigen dat onaantastbare imago. Zijn oeuvre is indrukwekkend. Het graaft klassiek maar doortastend naar de wortels van wat het is om Amerikaan te zijn en mens te zijn.’ – Jeroen Overstijns (Standaard.be)

Overstijns haalt in zijn stuk uiteraard ook Roths literaire succes aan. Zijn eerste stappen in de literatuur stonden in het teken van zijn joodse achtergrond, een achtergrond die hij ook gebruikte voor Portnoy’s klacht (1969), ‘misschien wel zijn grappigste roman’:

‘In de jaren negentig groeide de faam van Roth tot een ongekende hoogte, zijn boeken werden grootser opgezet en groeven steeds dieper. Operatie Shylock en vooral Sabbaths theater uit 1993 en 1995 zijn moderne klassiekers. Maar wellicht zal hij nog het meest herinnerd worden om de drie grote romans die daarop volgden, over de Amerikaanse cultuur in de tweede helft van de jaren twintig, met op de achtergrond grote gebeurtenissen als de Vietnamoorlog en de communistenjacht.’ – Jeroen Overstijns (Standaard.be)

In 2010 besloot Roth dat het genoeg geweest was – hij stopte met schrijven. Desalniettemin laat hij een indrukwekkend oeuvre achter en won een reeks aan prestigieuze literaire prijzen. Philip Roth werd 85 jaar.

Philip Roth lezen?

Ben je nieuwsgierig naar het werk van Roth, maar weet je niet waar in zijn indrukwekkende oeuvre je moet beginnen. Overstijns tipt:

Waarom schrijven?

Naast literaire werken schreef Roth ook essays. Zijn werk werd gebundeld in Waarom schrijven? en verschijnt volgende week.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief