De zomervakantie is begonnen! Kies je voor een staycation? Dan is deze periode perfect om je huis eens grondig onder handen te nemen. Niet altijd evident, natuurlijk. Gelukkig kan Annelies Mentink je helpen met opruimen. In haar boeken Opruimen maakt gelukkig! en Meer luxe met minder geeft ze eindeloos veel tips en adviezen. We geven je er alvast een paar mee uit Meer luxe met minder.

Routines to the rescue

Zowel tijdens opruimprojecten als in je huishouden loont het als je er goede gewoontes op na houdt. Gewoontes zijn handelingen die in je systeem zijn ingebakken en die je dus automatisch doet. En wat je automatisch doet, kost je veel minder energie.

Om nieuwe gewoontes aan te kweken, heb je tijd, doorzettingsvermogen en discipline nodig. Het duurt volgens meerdere wetenschappelijke onderzoeken gemiddeld zestig dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren. Uiteraard kan dit wel verschillen van persoon tot persoon en is het daarom een gemiddelde.

Als je dezelfde handeling steeds opnieuw en heel bewust gedurende zestig dagen doet, moet je er daarna niet meer over nadenken. Natuurlijk introduceer je die verschillende nieuwe gewoontes het best niet allemaal tegelijk. Doe het stap voor stap en merk hoe je huishouden eenvoudiger wordt.

10 gewoontes met een groot effect

Ik geef je hier tien gewoontes mee die je kunt introduceren en die een groot visueel effect zullen hebben. Natuurlijk kan het zijn dat zaken helemaal niet in jouw huis of jouw gezin van toepassing zijn. Kies er dus die aanpassingen uit die voor jou zouden kunnen werken.

  1. Hang je jas meteen aan de kapstok en zet je schoenen op een vaste plaats. Leer je kinderen dit aan als ze nog klein zijn, dat bespaart je later veel frustraties.
  2. Ruim de tafel af en zet de vaat meteen in de vaatwasser. Er is niets zo demotiverend als tegen een berg afwas aankijken.
  3. Ruim meteen op als je iets gepakt of gebruikt hebt. Dat scheelt tijdens jouw vaste opruimmomenten een hoop opruimwerk. Zorg dat iedereen in je gezin dit principe toepast.
  4. Deel een grote taak op in kleinere deeltaken. In plaats van het hele huis te willen poetsen in een paar uur tijd, doe je bijvoorbeeld eerst de bovenverdieping. Daarna kijk je of je de rest nog gedaan krijgt binnen de van tevoren bepaalde tijd. Lukt dat niet, dan verschuift de rest van de schoonmaakbeurt naar een ander moment.
  5. Zorg voor een opgeruimde eettafel. Berg papieren, post en andere spullen op. Een tafel staat vaak in het zicht en ziet er zo opgeruimder uit.
  6. Gebruik je tijd slim. Hoeveel keer heb je jezelf er al op betrapt dat je moet wachten op iemand of dat je afspraak wat later is? Je kunt echt veel zaken doen in die paar ‘verloren’ minuten. Bijvoorbeeld: de vaatwasser uitladen, de was uit de wasmachine halen en het droogrek klaarzetten, de tafel al dekken voor de volgende maaltijd, je aanrecht schoonmaken met een doekje…
  7. Verzamel zwervende pennen. In ieder huis liggen wel een paar verdwaalde pennen. Zet een bakje bij de computer en leg daar alle pennen in. Je kunt dit ook doen met een bakje in de keuken. Dat is handig als je je boodschappenlijst maakt.
  8. Vouw je dekentjes op. Een dekentje op de bank staat gezellig en is lekker warm in de winter, maar vouw het na elk gebruik tenminste netjes op.
  9. Investeer in opbergruimte voor speelgoed. Leer je kinderen om hun speelgoed op te ruimen. Dit kan echt al van jongs af aan! Vergeet echter niet dat kinderen het meest leren van wat volwassenen doen.
  10. Last but not least: iedereen heeft een rommellade nodig. Ze is jouw redder in nood als je iets in je handen hebt wat je niet meteen ergens weet op te bergen.

 

Meer concrete tips en adviezen vind je in de boeken van Annelies:

Meer luxe met minder

Pas als gewone dingen ineens niet meer gewoon zijn, zien we hoe bijzonder gewone dingen zijn. Als er iets is wat we de laatste tijd geleerd hebben, is het wel teruggaan naar de essentie. Méér doen met minder. Kan een minimalistische manier van leven een antwoord bieden in deze verwarrende tijd? Annelies Mentink meent van wel. Haar aanpak bestaat uit vijf fases. In de eerste fase ga je opruimen. Vervolgens staat ontspullen centraal. Welke dingen heb je écht nodig, wat is écht belangrijk? Fase drie focust op anders kopen. Met kennis van zaken beslissen waar je je geld aan uitgeeft, ... lees meer bewust kiezen wat je nodig hebt en dat op alle vlakken. In de vierde fase gaat het om verduurzamen. Door het gebruik van ecologische alternatieven, maar ook door anders om te gaan met afval verklein je je negatieve impact op het milieu. Uiteindelijk kom je zo tot de essentie: een minimalistisch leven met méér luxe, méér tijd en méér geluk. • De Vlaamse Marie Kondo • Haar Opruimen maakt gelukkig! werd een regelrechte bestseller • Auteur wordt veel gevraagd als deskundige in media, o.a. bij BBC World

€ 15,00

Annelies Mentink helpt je opruimen: ‘Routines to the rescue’

Annelies Mentink

Annelies Mentink is opruim- en minimaliseercoach en helpt mensen concreet op weg naar meer rust in hun huis en ruimte in hun hoofd. Ze geeft interactieve lezingen rond haar eerste boek Opruimen maakt gelukkig! en inspireert dagelijks via facebook met haar merk Annelies Minimaliseert®. ‘Kennis delen is de enige manier om kennis te vermenigvuldigen!’ is haar motto. Via de Professional Organizer Academy leidt ze daarom mensen met opruimtalent op tot opruimcoach.