nieuws

Annet Schaap wint Woutertje Pieterse Prijs

Annet Schaap sleept met haar debuut Lampje’ de Woutertje Pieterse Prijs in de wacht. De Woutertje Pieterse Prijs beloont al sinds 1988 het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek. 

Het zag er even naar uit dat Gerda Dendooven de laatste Woutertje Pieterse Prijs zou winnen, maar door een verse financiële injectie kon de prijs ook dit jaar opnieuw worden uitgereikt. Standaard Uitgeverij was met drie genomineerden op de shortlist goed vertegenwoordigd en ook de winnaar kwam uit eigen huis. Annet Schaap bekroonde haar uitzonderlijke literaire debuut meteen met de prestigieuze prijs.

Uit het juryrapport:

“Dit sprookjesavontuur over een vuurtorenwachtersdochter, zeemeerminnenzoon en hun vrijheidsstrijd voor eigenheid, is ontegenzeggelijk schatplichtig aan grootheden als Paul Biegel en Hans Christian Andersen. Maar dat heeft Schaap niet in de weg gezeten. In tegendeel. Haar verhaal over het moederloze meisje Lampje dat iedere avond het licht van de vuurtoren doet branden tot ze op een stormnacht geen lucifers meer heeft waardoor een schip vergaat, ze van haar vader gescheiden wordt en naar het spookachtige Zwarte Huis moet verkassen, is wat je zou kunnen noemen een nieuwe klassieker. De plot is spannend en griezelig en sterk qua opbouw. De taal golft als de zee. De metaforen passen het verhaal. En de personages ontroeren. Zoals de vuurtorenwachter die Lampje mist: ‘Zwiep aan, zwiep uit. Zwiep licht, zwiep donker. Zo heb je een vrouw, zwiep, en een kind, zwiep, een baan, een been. En zo heb je niks. Alsof ze er nooit zijn geweest.’ […]

De jury koos dit jaar voor wervelende taal, voor sfeervol beeld en voor oprechte durf: Voor een illustrator die net als haar hoofdpersoon eindelijk heeft durven toegeven aan haar diepe verlangen te willen schrijven, en nu ineens ook schrijver is. Voor een hoofdpersoon die net als Woutertje Pieterse nieuwsgierig is en de wereld met een onbevangen blik tegemoet treedt. Voor een lichtend meisje dat durft te kiezen voor eigenheid, omdat ze is ‘gesneden ‘uit dat hout. Dat goeie hout. […] Heldenhout.”

Bron

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief