nieuws

Anuna De Wever en Kyra Gantois bij Van Gils & Gasten

Anuna De Wever en Kyra Gantois zijn, met de door hun georganiseerde scholierenprotesten, de gezichten van een bezorgde klimaatgeneratie. Gisteren schoven ze aan bij een speciale klimaatuitzending van Van Gils & Gasten, waar ze onder andere hun boek Wij zijn het klimaat. Een open brief aan iedereen presenteerde en in gesprek gingen met verschillende stemmen in het klimaatdebat.

Wij zijn het klimaat. Een open brief aan iedereen van Anuna De Wever en Kyra Gantois is vanaf vandaag verkrijgbaar.

Tijdens de klimaatuitzending gingen Anuna en Kyra in gesprek met John Crombez (sp.a) en Peter De Roover (N-VA) over emissiezone wagens, met minister Lydia Peeters (Open VLD) en professor Jos Delbeke over fossiele brandstoffen en met Sammy Mahdi (JONGCD&V) en Laurens De Meyer (Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen) over vleesconsumptie. Ook Pieter Boussemaere, auteur van Tien klimaatacties die werken zat aan tafel, en zorgde voor duiding bij de verschillende onderwerpen.

De uitzending kun je hier terugkijken:

Anuna en Kyra Van Gils

Wij zijn het klimaat – Anuna De Wever en Kyra Gantois

Ze begonnen met twee. Aan de keukentafel deelden Anuna De Wever en Kyra Gantois hun zorgen over het klimaat met elkaar en besloten: het is genoeg geweest. Op 10 januari organiseerden de Belgische scholieren een staking tegen het huidige klimaatbeleid op een door de politie aangewezen plein. Het bleek te krap voor de 3000 leerlingen die kwamen opdagen. Een week later waren ze met 12.500, de week daarna met 35.000.

Anuna en Kyra werden al snel de gezichten van een protestgeneratie die zich niet langer met geruststellende woorden van politici laat wegsturen. In Wij zijn het klimaat steken twee jonge klimaatactivisten een hand uit naar ons allemaal. Naar politici en beleidsmensen, naar ouders en grootouders en naar hun leeftijdsgenoten. Ze zijn naïef, zo schrijven ze zelf. Maar dat betekent hier: onontkoombaar, net zoals de toekomst, terwijl de klok tikt.

Tien klimaatacties die werken – Pieter Boussemaere

Lijkt de klimaatverandering een ver-van-mijn-bedshow, een wereldprobleem waar je zelf weinig vat op hebt? Of zit je er wel mee in, maar weet je niet goed wat je zelf kunt ondernemen? Mogelijk doe je al van alles. Alleen, helpt het ook echt?

In Tien klimaatacties die werken vertrekt Pieter Boussemaere van de naakte feiten. Vrij van ideologisch of politiek getouwtrek biedt hij tien acties die wetenschappelijk onderbouwd zijn en echt werken. Het is een praktisch boek voor wie zijn steentje wil bijdragen en op zoek is naar doelgerichte oplossingen.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief