nieuws

Auteur Bob Mendes overleden

0

We melden het droeve nieuws dat auteur Bob Mendes (1928 -2021) van ons is heengegaan. Mendes was bekend om zijn vele misdaadromans en won daarenboven ook verschillende literatuurprijzen, zoals de Diamanten Kogel en twee keer de Gouden Strop. Hij werd 93 jaar.

Bob Mendes was  jarenlang een van de onbetwiste bestsellerauteurs van uitgeverij Manteau. Hij bekleedde er een aparte positie als grondlegger van de factionthriller, een genre waarin de protagonisten zoals diplomaten, politici, zakenlui, … slechts pionnen zijn op een internationaal politiek schaakbord tegen de achtergrond van bestaande politieke conflicten.

Als geen ander kon Bob een breed fresco borstelen van smeulende geopolitieke spanningen waarin meedogenloze afrekeningen, wervelende actie en meeslepende beschrijvingen elkaar afwisselden.

Naast dat avonturenaspect, dat hem meer dan eens een vergelijking opleverde met de wereldwijde bestsellers van Frederik Forsythe, besteedde Bob  ook altijd veel aandacht aan de psychologie van de personages en hun privéleven. Naast het vuur van de internationale brandhaarden, was er het vuur van de liefde en de passie.

Het is die unieke combinatie die ervoor zorgde dat Bob met zijn veelzijdig oeuvre vaak in de prijzen viel. Als enige Vlaamse misdaadauteur ontving Bob Mendes tweemaal de Gouden Strop: een keer in 1993 met Vergelding en een keer in 1997 met De Kracht van het Vuur .

Zijn laatste thriller publiceerde Bob bij Manteau in 2013. Daarna werd het wat stil rond de ‘éminence grise van de factionthriller’ die met zijn boeken aan de Vlaamse thriller vleugels gaf, getuige de vele vertalingen die er van zijn werk verschenen.

Wij gedenken hem als een trouw auteur, een ‘meester in de misdaad’ en bovenal als een beminnelijk mens die onze uitgevrij heel veel mooie boeken, geschonken heeft.

We wensen de familie en vrienden van Bob erg veel sterkte in deze moeilijke periode.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief